Drożdżówki z wiśniami, maślaną kruszonką i lukrem

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Nie wyobrażam sobie lata bez tych puszystych i pachnących wiśniami drożdżówek, mięciutkie drożdżowe ciasto, kwaśne nadzienie z wiśni, słodziutka kruszonka i lukier, choć lukier można spokojnie tutaj pominąć. Wypełnione owocami po brzegi.

Idealne na słodki podwieczorek z kubkiem zimnego mleka czy do zabrania na piknik. Nadzienie możemy dobierać w zależności od upodobania, nadają się zarówno truskawki, maliny czy jagody. Jeden przepis, możliwości wiele, zachęcam do upieczenia ;)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    1 kg mąki pszennej typ 500

    ½ litra mleka

    14 g suszonych drożdży
    20 dag cukru

    20 dag masła

    16 g cukru waniliowego

    2 jajka

    Duża szczypta soli



    Nadzienie:

    1 litr wydrylowanych z pestek wiśni

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    na każdą bułeczkę 1 łyżeczka cukru



    Do posmarowania:

    1 małe jajko

    1 łyżka mleka



    Kruszonka:

    8 łyżek mąki pszennej

    5 dag masła

    2 łyżki cukru

    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią



    Dodatkowo;

    Lukier do polania
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Drożdżówki z wiśniami, maślaną kruszonką i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wystudzić-może być lekko ciepłe.

    Mąkę pszenną wymieszać w dużej misce razem z drożdżami, cukrem oraz szczypta soli, wbić jajka oraz ciepłe mleko i całość wyrobić aż składniki się połączą.

    Wlać rozpuszczone masło i wyrabiać długo do momentu aż zacznie odchodzić od rąk oraz ścianek miski. Lekko oprószyć wierzch mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny aby dobrze wyrosło.



    Po wyrośnięciu wyłożyć ciasto na matę lub stolnicę dość dobrze oprószoną mąką uformować gruby wałek i odcinać nożem jednakowe porcje ciasta, mnie wyszło 20 sztuk.
  • 2. Nadzienie:

    Wydrylowane wiśnie wsypać do miski i oprószyć mąką ziemniaczaną , dobrze wymieszać .


    Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w kulę na środku ciasta wyłożyć 2 łyżki nadzienia posypać łyżeczką cukru i zlepić brzegi tak jak zlepiamy pierogi. Gotowe bułeczki przyklepać lub ładnie uformować w kule, układać na blasze wyłożonej papierem pergaminowym zlepieniem do dołu. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.


    Składniki kruszonki połączyć, rozetrzeć w palcach aż uzyskamy mokrą kruszonkę.

    Bułeczki posmarować pędzelkiem roztrzepanym jajkiem z mlekiem . Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół około 25 minut do zrumienienia.

    Ostudzone można polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Pieczenie Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować