Pączki wiedeńskie

0 (0 ocen)

Szybkie w przygotowaniu , pączki z parzonego ciasta. Idealne na deser do popołudniowej kawy.Mi smakują najlepiej gdy odleżą parę godzin.

Składniki:

  • ( Na ok. 15 sztuk średniej wielkości pączków)
    1,5 szklanki wody
    150 g masła
    1/2 łyżeczki soli
    1,5 szklanki mąki pszennej
    4 jajka
    olej do głębokiego smażenia
    papier do pieczenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pączki wiedeńskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na pączki 1. Wodę z masłem i solą zagotować. Dodać do garnka powoli mąkę ucierając szybkim ruchem aż ciasto stanie się jednolite i zacznie odchodzić od ścianek. ( będzie bardzo gęste). Zdjąć z ognia , dodawać po jednym jajku miksując ciasto na najwyższych obrotach.
  • pączki wiedeńskie 2. Z papieru do pieczenia powycinać kwadraty .
    Do szprycy nałożyć ciasto , wyciskać je na przygotowany papier tworząc dowolny kształt pączków
  • smażenie pączków 3. Gotowe pączki wrzucić na rozgrzany olej papierem do wierzchu. Gdy papier się odklei od razu go usunąć. Pączki przekręcić na drugą stronę smażyć na złoty kolor.
  • pączki wiedeńskie 4. Usmażone pączki wyjmować łyżką cedzakową , osuszyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
    Posypać obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Smażenie

Podobne przepisy

4.5 (175 ocen)

Pączki wiedeńskie

To może cię zainteresować