Pączki serowe

4.4 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj propozycja na Tłusty Czwartek. Pączki serowe, które uwielbia moja córka:-). Miękkie, puszyste, smaczne pączusie z serka waniliowego, które robi się w 5 minut. Polecam, naprawdę pyszne!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
    1,5 szklanki mąki pszennej - 250 g
    2 średnie jajka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    cukier puder do obtoczenia pączków
Wystaw ocenę:

4.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Pączki domowe

Pączki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce umieścić przesianą mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i wymieszać wszystko łyżką. Do miski wbić jajka i dodać serki waniliowe. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką na jednolitą masę. Zajmie to chwilę. Ciasto będzie gęste i klejące.

    Przygotować grubą, głęboką patelnię (średnica 28 cm) i wlać olej. Ustawić średnią moc palnika, rozgrzewać powoli olej, aż będzie wystarczająco nagrzany, żeby smażyć pączki.
  • 2. Nabierać łyżką porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Nawilżyć dłonie zimną wodą, wsiąść ciasto do dłoni. Brać ciasto do dłoni i przekładać kilka razy z jednej dłoni do drugiej, by ciasto nabrało ładnego kształtu.

    Na nagrzany olej kłaść pączusie. Kontrolować stopień nagrzania oleju. Pączki powinny stopniowo się smażyć i same obracać w oleju. Gdy będą już złociste wyjąć je na papierowy ręcznik. Ja smażyłam pączki 6 minut. Pączki powinny lekko ostygnąć, potem można je obtoczyć w cukrze pudrze.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek homogenizowany

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować