Serowe pączki

4.5 (165 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na serowe pączki. Tym razem do ich wykonania użyłam sera białego. Pączki przygotowuje się bardzo szybko, miksujemy ciasto, od razu smażymy, pudrujemy i gotowe. Są one niezwykle pyszne i mięciutkie. Zróbcie koniecznie na podwieczorek. Zapraszam :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    25 dag sera białego półtłustego
    2 szklanki mąki tortowej
    1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    2 małe łyżeczki octu
    2 płaskie łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    cukier puder do oprószenia pączków
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Pączki Ser

Serowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wkruszamy ser i miksujemy kilka chwil, na koniec wsypujemy mąkę, proszek, wlewamy ocet, dodajemy śmietanę i miksujemy na jednolite ciasto. Ciasto jest dość gęste.
  • 2. W garnku rozgrzewamy olej. Następnie za pomocą dwóch łyżek z ciasta formujemy pączki i wrzucamy do gorącego oleju. Smażymy z obu stron po kilka minut do zrumienienia.
  • 3. Usmażone wyjmujemy, najlepiej łyżką cedzakową i odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • 4. Pączki oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast octu do ciasta można dać spirytus. Ocet w pączkach nie jest wyczuwalny, a pączki nie chłoną tłuszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować