Serowe pączki

4.49 (191 ocen)

  • 30 min

Te małe puszyste pączusie szybko się robi, a podczas smażenia same się odwracają w garnku:) Smakują pysznie po prostu posypane cukrem pudrem albo podane z ulubionym dżemem lub zanurzane w gorącej czekoladzie jak churros.

  • 30 min

Składniki:

  • 200g półtłustego twarogu
    1 duże jajko
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 łyżka spirytusu
    1 szklanka mąki + do podsypywania
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

    olej do smażenia
    do oprószenia: cukier puder
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Serowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgnieść widelcem, rozetrzeć z cukrem, jajkiem i spirytusem. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem, wsypać do masy serowej, wymieszać na jednolite ciasto, odstawić na 15 minut. Ciasto powinno być miękkie, może lekko się kleić.
    Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące, formować kulki.
    W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Pączki wrzucać na gorący olej, smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Na raz należy wrzucać tyle pączków, żeby podczas smażenia mogły same się obracać.
    Usmażone pączki wykładać na papierową serwetę, osączyć z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować