Ośmiornica w czerwonym winie

5 (1 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Ośmiornica w czerwonym winie

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 ośmiornica ok 1 kg
    4 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 kieliszek czerwonego wina
    sól
    pieprz
    czerwona papryka słodka
    szczypta chili
    1 marchewka
    kawałek pora
    świeże oregano i natka pietruszki
    makaron penne (ilość wedle potrzeby) ok 3/4 op na 3 osoby
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania jednogarnkowe

Ośmiornica w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ośmiornicę oczyszczamy, wyjmujemy otwór gębowy myjemy i parzymy, następnie wycinamy oczy i dzielimy macki , każdą osobno. Głowę kroimy w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, wkładamy ośmiornicę i smażymy aż odparuje cały płyn, po czym gasimy winem i dodajemy marchewkę startą na tarce i posiekanego drobno pora. Przyprawiamy do smaku i dusimy, uzupełniając płyny wodą. Kiedy ośmiornica jest juz dostatecznie miękka po ok 30-40 min zestawiamy z ognia i gotujemy makaron, Odcedzony bez płukania dodajemy do sosu i mieszamy. oddajemy posiekane oregano i natkę pietruszki. Podajemy bezpośrednio na talerze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ośmiornica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować