Ośmiornica duszona w winie i pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ośmiornice myjemy oczyszczamy, wycinamy oczy i otwór gębowy, parzymy ośmiornicę we wrzątku, wkładając i wyjmując kilka razy tzw straszenie. Pozostawiamy na sitku do osączenia.
Cebule kroimy w drobna kostkę wrzucamy do większego garnka i podsmażamy chwile
następnie dodajemy ośmiornicę i podsmażamy dalej około 3- 4 minuty. Gasimy winem.
Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory lub sos, natkę, sol,pieprz i liść laurowy. Dodajemy 3 szkl wody. Garnek przykrywamy i na średnim ogniu dusimy aż ośmiornica będzie miękka, a sos lekko zgęstnieje. W razie potrzeby uzupełniamy płyny.
Na koniec gotujemy makaron i podajemy z ośmiornicą i sosem.
Komentarze