Ośmiornica duszona w winie i pomidorach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

owoce morza

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 ośmiornica
    2 cebule
    1-2 ząbki czosnku
    3/4 szkl wina białego
    1 liść laurowy
    3 - 4 pomidory lub pomidory krojone z puszki
    3-4 łyżki oliwy
    1/2 pęczka natki pietruszki

    500 gr makaronu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ośmiornica duszona w winie i pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ośmiornice myjemy oczyszczamy, wycinamy oczy i otwór gębowy, parzymy ośmiornicę we wrzątku, wkładając i wyjmując kilka razy tzw straszenie. Pozostawiamy na sitku do osączenia.
    Cebule kroimy w drobna kostkę wrzucamy do większego garnka i podsmażamy chwile
    następnie dodajemy ośmiornicę i podsmażamy dalej około 3- 4 minuty. Gasimy winem.
    Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory lub sos, natkę, sol,pieprz i liść laurowy. Dodajemy 3 szkl wody. Garnek przykrywamy i na średnim ogniu dusimy aż ośmiornica będzie miękka, a sos lekko zgęstnieje. W razie potrzeby uzupełniamy płyny.

    Na koniec gotujemy makaron i podajemy z ośmiornicą i sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Ośmiornica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować