Krewetki marynowane w czerwonym winie

4.47 (158 ocen)

  • 40 min

Pyszne, po prostu. Marynowały się w sosie sojowym, soku z cytryny, czosnku i czerwonym winie. Krótko smażone, na koniec oczywiście jeszcze dodatek masła - masło dla mnie jest nieodłącznym dodatkiem do krewetek - i koniecznie z kieliszkiem wina.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    marynata:
    0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    3 łyżki ciemnego sosu sojowego
    2-3 łyżki soku z cytryny
    2 ząbki czosnku
    szczypta soli
    szczypta ciemnego cukru
    Dodatkowo:
    10-15 mrożonych krewetek królewskich
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

4.47 (158 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Krewetki marynowane w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ul5qwg 1. Przygotowanie:
    Rozmrożone krewetki (są już obrane i oczyszczone) przekładam do miski, wlewam wino, sok z cytryny i sos sojowy, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę ciemnego cukru i soli. Odstawiam miskę na 25 minut, mieszając co jakiś czas. Na patelni (np. grillowej) rozgrzewam olej i wkładam krewetki (bez marynaty) - na mocno rozgrzanym tłuszczu smażę je z jednej strony ok. 2 minuty, po czym przekładam na drugą stronę i smażę minutę. Dolewam pozostałą marynatę i dokładam masło, podgrzewam do momentu gdy masło się rozpuści. Od razu podaję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Krewetki tygrysie Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakowało Wam to danie, sprawdźcie też inne przepisy na krewetki tygrysie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować