Jajka marynowane w czerwonym winie

2 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

jajka

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 jajek

    1/2 szklanki octu winnego

    3 łyżki cukru

    0,5 łyżeczki soli

    0,5 szklanki czerwonego słodkiego wina

    3 ząbki czosnku

    2 zliście laurowe

    2 ziarna ziela angielskie

    5 ziaren pieprzu czarnego

    1 ostra papryczka
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Jajka marynowane w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo,obieramy ze skorupek, aby nie uszkodzić białka i układamy w słoiku. Między jajka wkładamy pokrojoną papryczkę bez ziarenek.
    Do garnka wlewamy ocet i wino, dodajemy cukier, sól, obrany czosnek, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Wszystko podgrzewamy aż będzie gorące ale nie wrzątek.Gorącą marynatą zalewamy przygotowany wcześniej słoik z jajkami. Zakręcamy odstawiamy do wystudzenia. Zimny słoik wstawiamy do lodówki na minimum 7 dni, aby przeszły smakami i złapały ładny kolor. W pierwszych 3 dniach co najmniej raz dziennie wstrząsnamy delikatnie słoikiem, aby jajka równo się zabarwiały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować