Karkówka duszona w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroję na plastry ok. 1 cm grubości, dodatkowo można je podzielić na mniejsze kawałki. Oprószam je solą i mąką, i układam na patelni z rozgrzanym olejem - smażę do dość mocnego zrumienienia z obu stron.
2.Gdy karkówka jest podsmażona, dorzucam na patelnię cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Przykrywam patelnię i smażę do momentu, aż cebula się zeszkli. Dolewam bulion, syrop klonowy i sos sojowy, dodaję majeranek, tymianek, goździki i posiekany czosnek. Ponownie przykrywam i duszę do miękkości mięsa. Dolewam wino i duszę jeszcze kilka minut od przykryciem, a potem zdejmuję pokrywkę i redukuję sos przez ok. 10 minut, mniej więcej do połowy ilości. Jeśli tłuszcz oddziela się od sosu, podlewam wszystko odrobinę przegotowaną, gorącą wodą. Na chwilę wyjmuję mięso, oprószam sos mąką ziemniaczaną, podgrzewam i mieszam aż się zagęści. Na koniec doprawiam solą i pieprzem.
Komentarze