Genialna w swej prostocie pasta, czyli drobny włoski makaron z domowym sosem pomidorowym
40 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
5 średniej wielkości dojrzałych pomidorów (700 g)
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
3 gałązki świeżej bazylii
pół czerwonej papryczki chilli
sól i pieprz
200 g makaronu orecchiette
twardy ser do starcia
Orecchiette w sosie pomidorowym na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory naciąć i zalać wrzątkiem, następnie obrać je ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, tak aby został sam miąższ. Wrzucić je do blendera kielichowego razem z obraną cebulą, czosnkiem, bazylią i papryczką. Dokładnie zmiksować.
2.Następnie przelać do rondelka, obficie doprawić solą i odrobiną pieprzu. Gotować na średnim ogniu do całkowitego wyparowania wody (często mieszając), aż powstanie bardzo gęsty sos.
Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połączyć w garnku z sosem. Pastę podawać posypaną startym serem i świeżą bazylią. Smacznego!
Porady
Włoski makaron w kształcie ,,uszu" coraz częściej dostępny jest w dużych sklepach, także w wersji bezglutenowej
Komentarze