Orecchiette w sosie pomidorowym na ostro

4.47 (165 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Genialna w swej prostocie pasta, czyli drobny włoski makaron z domowym sosem pomidorowym

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 średniej wielkości dojrzałych pomidorów (700 g)
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    3 gałązki świeżej bazylii
    pół czerwonej papryczki chilli
    sól i pieprz
    200 g makaronu orecchiette
    twardy ser do starcia
Wystaw ocenę:

4.47 (165 ocen)

Orecchiette w sosie pomidorowym na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orecchiette z w sosie pomidorowym na ostro 1. Pomidory naciąć i zalać wrzątkiem, następnie obrać je ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, tak aby został sam miąższ. Wrzucić je do blendera kielichowego razem z obraną cebulą, czosnkiem, bazylią i papryczką. Dokładnie zmiksować.
  • Orcchiette w sosie pomidorowym na ostro 2. Następnie przelać do rondelka, obficie doprawić solą i odrobiną pieprzu. Gotować na średnim ogniu do całkowitego wyparowania wody (często mieszając), aż powstanie bardzo gęsty sos.
    Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połączyć w garnku z sosem. Pastę podawać posypaną startym serem i świeżą bazylią. Smacznego!

Porady

Włoski makaron w kształcie ,,uszu" coraz częściej dostępny jest w dużych sklepach, także w wersji bezglutenowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować