KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM

4.42 (202 ocen)

Pyszne klopsiki otulone pomidorowym sosem. Sos jest kremowy, a wręcz aksamitny i aromatyczny. Idealny dodatek do makaronu lub ryżu.

Składniki:

  • Klopsiki:
    mięso mielone wieprzowe 300 g.
    mięso mielone drobiowe 200 g.
    czosnek 1 ząbek
    sól 1/2 łyżeczki
    kucharek 1/2 łyżeczki
    pieprz 1/3 łyżeczki
    czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
    suszona natka pietruszki 1 łyżeczka
    jajko
    kasza manna 1 łyżka
    olej do smażenia
    Sos:
    pomidory w puszce 1 puszka
    przecier pomidorowy 3 łyżki
    pieprz do smaku
    bulion warzywny 500 ml
    majeranek 1 łyżka
    natka pietruszki 1 łyżka
    śmietana kwaśna 3 łyżki
    mąka ziemniaczana 1 łyżka + woda
    cukier 1 łyżka lub do smaku
Wystaw ocenę:

4.42 (202 ocen)

Klopsiki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Klopsiki: Mięso mielone, sól, pieprz, kucharek,czosnek granulowany,natkę pietruszki, jajko, kasze mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek razem wymieszać. Na mokre dłonie nabrać trochę mięsa i uformować małe kulki. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażyć z każdej strony klopsiki. Przełożyć do garnka.
  • 2. Sos: Klopsiki zalać bulionem i gotować na małym ogniu. Pomidory w puszce zmiksować blenderem razem z przecierem i dodać do bulionu. Gotować ok. 35 min. Po tym czasie dodać majeranek, pieprz i natkę pietruszki. Klopsy wyciągnąć i zagęścić mąką sos. Odstawić z palnika. Dodać zahartowaną śmietanę. Klopsiki z powrotem umieścić w garnku z sosem. Podawać z makaronem, ryżem lub z chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Ryż Przecier pomidorowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować