Ogórki na ostro w zalewie czosnkowej

4.38 (232 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sezon ogórkowy w pełni, więc przedstawiam kolejny przepis słoikowy. Ogórki zrobione wg tego przepisu są pikantne (ale bez przesady), czosnkowe i niezwykle chrupkie. Są to ulubione ogórki męskiej części rodziny, znikają ze słoiczków w szybkim tempie.

  • 6 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków
    4 łyżeczki soli
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka chili

    ZALEWA:
    1,5 szklanki octu
    8 łyżek oliwy
    60 dag cukru
Wystaw ocenę:

4.38 (232 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki na ostro w zalewie czosnkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki w zalewie czosnkowej 1. Ogórki pokroić w dowolny sposób (ćwiartki, plasterki itp) oraz zasypać solą. Odstawić na 6 godzin.
  • Ogórki w zalewie czosnkowej 2. Po 6 godzinach odlać wodę, dodać 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz 1 łyżeczkę chili. Całość wymieszać i zalać gorącą zalewą. Odstawić na 12 godzin.
  • Ogórki w zalewie czosnkowej 3. Po 12 godzinach ogórki przełożyć do słoiczków. Zalać zalewą, która pozostała. Słoików nie pasteryzować!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować