Uwielbiam mięso z wiejskich kur czy kogutów jest inne niż sklepowe w ogóle bez porównania, u mnie się chowa kurki na jajka a kogutki na mięsko. Przynajmniej wiemy co jemy. Polecam serdecznie takie pieczone nóżki.
1 godz. 10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 nogi z młodego koguta
przyprawa do kurczaka
kawałek świeżej kurkumy
pieprz i sól
2 łyżki oleju
Nogi pieczone z wiejskiego koguta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i natrzeć dokładnie przyprawą z oliwą, solą i pieprzem wraz z startą kurkumą. Przełożyć do blaszki i podlać wodą ok 2 szklanek.
2.Mięso włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez ok 70 minut. W razie gdyby mocno się przypiekały z góry skręcić temperaturę do 150 stopni.
Komentarze