Bardzo aromatyczne, a zarazem delikatne nogi z kurczaka upieczone w marynacie na bazie piwa miodowego. Mają chrupiącą skórkę i są soczyste- czyli takie jakie lubię.
Nogi z kurczaka pieczone w miodowym piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nogi myjemy, oczyszczamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Robimy nacięcia nożem od strony skóry. Nacieramy pieprzem.
2.Składniki marynaty mieszamy ze sobą w misce. Wrzucamy nóżki i każdą z nich dokładnie nacieramy marynatą. Następnie miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki.
3.Ćwiartki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym (skórką do góry). Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Komentarze