flaczki z kaczki albo koguta

5 (168 ocen)

uwielbiamy z mężem flaki, ale odkąd mamy dzieci, jeszcze małe to nasza kuchnia ewaluuje. robiłam flaki wołowe, flaki z boczniaków ale to nie dla dzieci i w końcu dopracowałam flaki z kaczki lub koguta w zależności co mam. zdrowe, czyste mięso a wprowadza dzieci w poważniejszą kuchnię i smakuje :)))

Składniki:

  • kaczka lub kogut
    20 dkg wołowiny
    2 marchewki w całości
    1 pietruszka w całości
    kawałek selera
    1/2 pora w kawałku
    1 przypieczona na ogniu mała cebulka
    1 ziarnko ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    sól i pieprz do smaku
    1 opakowanie przyprawy do flaków PRYMAT
    1 łyżeczka majeranku
    dodatkowa cebulka pokrojona w drobną kostkę
    2 łyżki masła + 1 łyżka mąki na zasmażkę
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne

Flaczki z kaczki albo koguta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kaczkę lub koguta i wołowinę dokładnie oczyścić i w całości lub częściach ułożyć w garnku, dodać marchew pietruszkę seler por podpieczona cebulkę, ziele angielskie, liście laurowe, sól i kilka ziaren pieprzu. zalać wodą. ugotować jak zwykły rosół do miękkości mięsa i warzyw.
    mięso wyjąć z rosołu do ostygnięcia, warzywa też.
    mięso oddzielić od kości i pokroić na kawałki podobne do wielkości flaków wzdłuż włókien. warzywa zetrzeć na tartce jarzynowej.

    do pustego garnka wlać 2-3 łyżki oleju i dodać drobno posiekaną cebulkę. zeszklić. następnie dodać mięso, warzywa, majeranek i opakowanie przyprawy do flaków, dolać rosołu. pogotować z 10-15 minut i dodać zasmażkę. zagotować.
    gotowe :)

    smacznego !

Porady

skórkę wyrzucam ale wiem że są amatorzy skórki więc mogą ją dodawać tylko proponuję pokroić w paseczki i podsmażyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki Kaczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować