Udka pieczone z pieczarkami

  • wyświetlono: 37249 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pprosty i szybki przepis na rumiane i chrupiące mięsko. Można podawać z ziemniakami, frytkami, ryżem lub kaszą.

smak i uczucie
  • 6 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

12 podudzi z kurczaka
250 g pieczarek
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1/2 tymianku
5 łyżek oliwy

Sposób przygotowania przepisu:

Udka pieczone z pieczarkami

  • 1. Podudzia umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
    Sól, pieprz,papryki,tymianek i oliwę wymieszać dokładnie w miseczce. Powstałą mieszanką posmarować dokładnie mięso i ułożyć je na blaszkę.
    Pomiędzy udkami ułożyć pokrojoną na części cebulę, ząbki czosnku i pieczarki.
    Wlać 1/4 szklanki wody i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut.
    W trakcie pieczenie, obrócić jeden raz mięso, a wierzch udek smarować za pomocą pędzelka powstałym tłuszczem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiKurczakdróbudkaz piekarnika

Komentarze

Podobne przepisy

Udka pieczone faszerowane pieczarkami

Dodane przez: Młoda mama

Udka pieczone faszerowane pieczarkami

Danie to „chodziło za mną” od dłuższego...

uda

Dodane przez: ladygoga

Pieczone udka z kurczaka

Pie­czone udka z kur­czaka robią...

Udka pieczone z marchewką

Dodane przez: ewoola

Udka pieczone z marchewką

Małe dziecko nie pozwala mi na...

image-09x31uy

Dodane przez: KuchniaPoli

Pieczone udka z kurczaka

Banalnie proste w przygotowaniu...

Pieczone udka z ryżem

Dodane przez: bambara24

Pieczone udka z ryżem

Wspaniała potrawa na obiad ale...

Udka pieczone z kaszą

Dodane przez: JustKuchcik

Udka pieczone z kaszą

Pożywne danie jednogarnkowe z piekarnika....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE