Nogi z kaczki pieczone w soku jabłkowym

4.48 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Soczyste , kruche mięso o wyczuwalnych , delikatnych smakach cytryny i jabłka.Idealnie smakuje z gotowanymi ziemniakami i świeżymi warzywami.Sos powstały podczas pieczenia możemy zagęścić mąką lub zasmażką i podać z kaczką.

Składniki:

  • 2 nogi z kaczki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    4 łyżki oleju rzepakowego z cytryną i bazylią
    1 szklanka soku jabłkowego
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sok

Nogi z kaczki pieczone w soku jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę umyć , osuszyć.
    Olej połączyć z przyprawami.
    Natrzeć mięso , odstawić ma minimum 2 godz do lodówki.
  • 2. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym , wlać sok jabłkowy.
    Piec bez przykrycia 60-70 min w piekarniku nagrzanym do 180st. często podlewając mięso wytworzonym tłuszczem z sokiem jabłkowym.

Porady

Jeśli nie posiadamy oleju rzepakowego z cytryną i bazylia możemy zastąpić go mieszanką oleju rzepakowego tradycyjnego z dodatkiem suszonej bazylii i soku z cytryny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Sok jabłkowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować