Niemiecki makowiec z pianką

4.48 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszne, solidne ciasto z niemieckiego przepisu. Kruche ciasto, masa makowa z kawałkami gruszki i delikatna pianka budyniowa na wierzchu. To ciasto koniecznie trzeba wypróbować. Wygląda i pachnie...oszałamiająco.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    180 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    65 g margaryny albo masła
    65 g cukru
    1 jajko
    szczypta soli
    Nadzienie:
    500 g masy makowej( sparzonego i zmielonego maku albo gotowej masy)
    0, 5 l mleka
    80 g kaszy manny
    50 g masła
    1 jajko
    1 gruszka
    2 łyżki cukru
    dodatkowo do smaku: odrobina rumu, skórka pomarańczowa, rodzynki, cukier waniliowy
    Masa budyniowa:
    0, 5 l mleka
    1 budyń waniliowy
    120 g cukru
    120 g masła
    2 jajka
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Kruche ciasto Pianka

Niemiecki makowiec z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko. Kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania. Ja wsypuję wszystko do miski i zagniatam mikserem na grubą kruszonkę. Na koniec szybko poprawiam rękami i formuję kulę. Zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na godzinę.
    2. Gotujemy kaszę mannę na mleku. Do jeszcze ciepłej dodajemy masło i masę makową. Dodajemy cukier do smaku( np. 2 łyżki). Gdy masa wystygnie dodajemy gruszkę pokrojoną na kawałki. Mieszamy, dodajemy jajko i jak ktoś lubi odrobinę rumu, skórkę pomarańczową lub cukier waniliowy.
    3. Foremkę do pieczenia( o średnicy 26 cm) nasmarować tłuszczem. Kruche ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć foremkę tworząc brzeżek. Masę makową rozprowadzić na cieście.
    4. Ugotować budyń z podanych składników( mleko, budyń, cukier). Do jeszcze ciepłego budyniu dodać masło. Podczas gdy budyń się chłodzi, rozbić jajka i rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, można dodać szczyptę soli. Żółtka dodać do letniego budyniu, zamieszać. Następnie ostrożnie dodać ubitą pianę i lekko zamieszać. Budyń wyłożyć na masę makową.
    5. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, ciasto piec przez godzinę. Gdy wierzch ciasto bardzo się zrumieni można nakryć folią aluminiową. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast gruszki można wziąć jabłko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mak Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować