Makowiec z budyniową pianką

3.33 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Więcej niż 10 osób

:-) Gorąco polecam (-:
Szybki i prosty, gdyż do jego przygotowania użyłam masy makowej z puszki.

  • 1 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    2 1/2 szklanki mąki
    margaryna
    1/2 szklanki cukru pudru
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MAK:
    puszka masy makowej
    70 g margaryny
    2 łyżki cukru pudru
    3 jajka
    50 g posiekanych orzechów włoskich
    2 - 3 łyżki skórki pomarańczowej
    kilka kropli aromatu migdałowego

    PIANKA:
    5 białek
    cukier waniliowy
    1 szklanka cukru
    2 budynie waniliowe
    1/2 szklanki oleju
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Makowiec

Makowiec z budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Część ciasta zamrozić, a resztę wyłożyć do blachy (25/35 cm.) i podpiec 15 - 20 min. w temp. 180*C.
  • 2. MAK:
    Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Dodać masę makową i pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.
  • 3. PIANKA:
    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając po łyżce cukier i cukier waniliowy. Dodać budynie (proszek), a na koniec wlać olej i wymieszać.
  • 4. ZŁOŻENIE:
    Na podpieczony spód wyłożyć mak - następnie piankę budyniową - na koniec zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożoną część ciasta - piec ok. 45 min. w temp. 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować