Makowiec z budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Część ciasta zamrozić, a resztę wyłożyć do blachy (25/35 cm.) i podpiec 15 - 20 min. w temp. 180*C.
2.MAK:
Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Dodać masę makową i pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.
3.PIANKA:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając po łyżce cukier i cukier waniliowy. Dodać budynie (proszek), a na koniec wlać olej i wymieszać.
4.ZŁOŻENIE:
Na podpieczony spód wyłożyć mak - następnie piankę budyniową - na koniec zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożoną część ciasta - piec ok. 45 min. w temp. 180*C.
Komentarze