Makowiec z pianką i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: masło posiekaj z mąką, cukrem, śmietaną i żółtkami. Szybko zagnieć ciasto i podziel je na dwie części (2/3 i 1/3). Schłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie dno formy do pieczenia (o śr. 25/30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, wylep większą częścią schłodzonego ciasta. Piecz ok.15 minut w 180 st.
2.Masa makowa: białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masę makową przełóż do miski i delikatnie połącz z mniejszą częścią ubitej piany. Na końcu wymieszaj z bakaliami (morele drobniej pokrój). Tak przygotowaną masę makową przełóż na podpieczony kruchy spód.
3.Na masę makową poukładaj osączonego ananasa. Pozostałe ubite białka połącz z cukrem i wyłóż na owoce. Na końcu zetrzyj pozostałe kruche, schłodzone ciasto. Ciasto piecz 40-50 minut w 180 st. Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze