Makowiec z pianką i ananasem

3.33 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, słodkie ciasto na kruchym spodzie z makiem, bezą i  ananasem, zwieńczone kruszonką. W sam raz na wyjątkowe okazje lub do popołudniowej kawy :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruche ciasto: 3 szklanki mąki
    5 żółtek
    200 g masła
    2-3 łyżki śmietany 18 proc.
    3/4 szklanki cukru
    masa makowa: puszka masy makowej (850 g)
    2 białka
    80 g suszonych owoców: żurawiny, moreli i rodzynek
    pianka: 3 białka 
    3-4 łyżki cukru 
    ponadto: puszka ananasów w kawałkach w zalewie (580g)
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Kruche ciasto Desery

Makowiec z pianką i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: masło posiekaj z mąką, cukrem, śmietaną i żółtkami. Szybko zagnieć ciasto i podziel je na dwie części (2/3 i 1/3). Schłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie dno formy do pieczenia (o śr. 25/30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, wylep większą częścią schłodzonego ciasta. Piecz ok.15 minut w 180 st.
  • 2. Masa makowa: białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masę makową przełóż do miski i delikatnie połącz z mniejszą częścią ubitej piany. Na końcu wymieszaj z bakaliami (morele drobniej pokrój). Tak przygotowaną masę makową przełóż na podpieczony kruchy spód.
  • 3. Na masę makową poukładaj osączonego ananasa. Pozostałe ubite białka połącz z cukrem i wyłóż na owoce. Na końcu zetrzyj pozostałe kruche, schłodzone ciasto. Ciasto piecz 40-50 minut w 180 st. Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować