Makowiec zawijany

3.82 (90 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Makowiec zawijany czyli rolada makowa na cieście krucho-drożdżowym. Świetnie się kroi, dobrze się trzyma, pyszny, z dużą ilością maku. Z tego przepisu zrobicie dwa makowce o długości około 30 cm.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Uwaga: szklanka 200 ml
    Składniki na ciasto:
    4 szklanki mąki
    4 dag drożdży
    400g masła
    4jajka
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    1 szczypta soli
    Składniki na masę makową:
    600 g mielonego maku (7 szklanek)
    600 ml wrzącego mleka
    60 g masła
    4 łyżki powideł śliwkowych
    2 garście skórki pomarańczowej
    2 garście rodzynek
    4 garście płatków migdałów
    4 garście siekanych orzechów
    4 łyżki miodu
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    1 dag drożdży
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

3.82 (90 ocen)

Zobacz również:

Makowiec

Makowiec zawijany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę siekam z masłem i rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól i śmietanę. Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto można wyrobić również mikserem. Gotowe ciasto wkładam do lodówki na kilka godzin, można też na całą noc.
  • 2. Masa makowa:
    Mak zalewam wrzącym mlekiem, mieszam i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
    Następnie do maku dodaję rozpuszczone masło, powidła i wszystkie bakalie, miód i żółtka. Całość mieszam.
    Drożdże zasypuję odrobiną cukru i zalewam 1 łyżką letniego mleka. Mieszam i odstawiam na 10 minut.
    Białka ubijam i powoli dodaję 4 łyżki cukru stale ubijając na bezę.
    Drożdże dodaję do masy makowej, mieszam. Na koniec do maku dodaję ubite białko, 2 łyżki białka zostawiam.
    Masa makowa powinna być całkowicie wystudzona, można ją nawet wstawić na trochę do lodówki, żeby miała podobną temperaturę, co ciasto.
    Teraz mogę rozpocząć zawijanie makowców.
  • 3. Ciasto dzielę na pół. Każdą połówkę rozwałkowuję na szerokość około 30 cm i grubość około 5 mm.
    Każdą połówkę rozwałkowanego ciasta smaruję pozostałym ubitym białkiem i wykładam po połowie masy makowej zostawiając z każdej strony 2 cm ciasta bez masy. Teraz mogę zwinąć ciasto w roladę (rolady zawijam zawsze na papierze do pieczenia, tak jest łatwiej)
    Rolady zawijam w papier do pieczenia pozostawiając u góry około 2 cm luzu, żeby ciasto miało gdzie rosnąć.
    Makowce układam na blaszce do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-65 minut.
    Następnie wyciągam makowce z piekarnika i zostawiam do wystygnięcia.
    Gotowe rolady polewam lukrem (1 łyżka ciepłej wody na 1 czubatą łyżkę cukru pudru) i dowolnie ozdabiam. Makowiec zawijany gotowy. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Drożdże Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować