Makowiec na kruchym spodzie z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto:
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia , dodać żółtka, cukry, śmietanę i posiekaną margarynę , zagnieść ciasto.
1/3 ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika, pozostałe ciasto rozwakowac , wyłożyć nim dno foremki , ponakłuwać widelcem. Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Mak wymieszać z jajkiem , cukrem , kaszą manna i bakaliami. , Masę makową wyłożyć na podpieczony kruchy spód, wyrównać wierzch.
Pianka: Białka ubić ze szczypta soli, dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Ubijać aż masa będzie lśniąca. Piankę wyłożyć na masę makową .
Na wierzch zetrzeć pozostała część schłodzonego ciasta.
Ciasto piec ok 60 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i udekorować kolorowym lukrem(pisaki) Smacznego:)
Komentarze