Makowiec mojej babci

  • wyświetlono: 3019 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Pyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Skąd dokładnie pochodzi przepis tego nie wiem, ale makowiec zawsze przygotowywała babcia, potem mama a rok temu ja upiekłam go po raz pierwszy.Makowiec jest pyszny i prosty w przygotowaniu, ja użyłam gotowej masy makowej, ale oczywiście można przygotować ją tradycyjnie samemu.

aicha1988
  • 20 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Makowiec na blachę o wymiarach 25x36cm:

Spód:
0,5 kostki masła
3 jajka
100 ml oleju
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu

Warstwa makowa:
ok 1,7 kg masy makowej (u mnie dwie puszki po 850 g) gotowej lub domowej (domową słodzimy, gotowa jest już dość słodka)
4 duże jajka
ok 1/2 szklanki rodzynek i skórki pomarańczowej
ok 50 g płatków migdałów
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
350 ml mleka
0,5 kostki masła
opcjonalnie odrobina olejku migdałowego

Dodatkowo:
kokos do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec mojej babci

  • 1. Spód: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

    Miękkie masło utrzeć z jajkami i cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać łyżkę octu. Zmniejszyć obroty i powoli wlewać olej. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem.

    Łyżką rozprowadzić ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Warstwa makowa: Budyń ugotować w 350 ml mleka. Odstawić do wystudzenia. Bakalie oprószyć mąką. Masło roztopić i lekko przestudzić.

    W tym czasie w dużej misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki czyli: masę makową, jajka, bakalie, płatki migdałów.

    Następnie dodać lekko przestudzone masło oraz budyń (jeszcze lekko ciepły). Dobrze wymieszać.

    Masę wyłożyć na spód ciasta, wyrównać.
  • 3. Piec ok 60-65 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.

    Po upieczeniu makowiec zostawić przez ok 20 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
  • 4. Po wyjęciu gotowy makowiec posypać wiórkami kokosowymi. Kroić po całkowitym ostygnięciu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastomakWielkanocbakaliemakowiecświętaprosteBożeNarodzenietradycyjne

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec japoński

Dodane przez: joanna30

Makowiec japoński

Bez makowca nie ma u mnie świąt...

Makowiec biszkoptowy

Dodane przez: Cukiereczek

Makowiec biszkoptowy

To jedno z moich ulubionych ciast...

Jabłecznik Babci

Dodane przez: eluchap

Jabłecznik Babci

Jabłecznik Babci

Makowiec inaczej

Dodane przez: Świeca Urszula

Makowiec inaczej

Mój świąteczny makowiec . Rodzinie...

sero-makowiec

Dodane przez: natka28

sero-makowiec

Przepyszny sero-makowiec, wygląda...

ciasto

Dodane przez: Cukiereczek

Szarlotka jak u babci

Pyszna szarlotka, która smakuje...