Makowiec mojej babci

4.34 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Skąd dokładnie pochodzi przepis tego nie wiem, ale makowiec zawsze przygotowywała babcia, potem mama a rok temu ja upiekłam go po raz pierwszy.Makowiec jest pyszny i prosty w przygotowaniu, ja użyłam gotowej masy makowej, ale oczywiście można przygotować ją tradycyjnie samemu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Makowiec na blachę o wymiarach 25x36cm:

    Spód:
    0,5 kostki masła
    3 jajka
    100 ml oleju
    2,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Warstwa makowa:
    ok 1,7 kg masy makowej (u mnie dwie puszki po 850 g) gotowej lub domowej (domową słodzimy, gotowa jest już dość słodka)
    4 duże jajka
    ok 1/2 szklanki rodzynek i skórki pomarańczowej
    ok 50 g płatków migdałów
    1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
    350 ml mleka
    0,5 kostki masła
    opcjonalnie odrobina olejku migdałowego

    Dodatkowo:
    kokos do posypania
Wystaw ocenę:

4.34 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec

Makowiec mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

    Miękkie masło utrzeć z jajkami i cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać łyżkę octu. Zmniejszyć obroty i powoli wlewać olej. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem.

    Łyżką rozprowadzić ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Warstwa makowa: Budyń ugotować w 350 ml mleka. Odstawić do wystudzenia. Bakalie oprószyć mąką. Masło roztopić i lekko przestudzić.

    W tym czasie w dużej misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki czyli: masę makową, jajka, bakalie, płatki migdałów.

    Następnie dodać lekko przestudzone masło oraz budyń (jeszcze lekko ciepły). Dobrze wymieszać.

    Masę wyłożyć na spód ciasta, wyrównać.
  • 3. Piec ok 60-65 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.

    Po upieczeniu makowiec zostawić przez ok 20 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
  • 4. Po wyjęciu gotowy makowiec posypać wiórkami kokosowymi. Kroić po całkowitym ostygnięciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować