Makowiec na kruchym cieście

4.45 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tradycyjny makowiec na kruchy cieście z mnóstwem bakalii w środku. Wilgotny, nie za słodki, doskonały! :)

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    200 g zimnego masła
    2 żółtka
    120 g cukru
    300 g maki pszennej
    100 g mąki razowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa makowa:
    500 g maku
    120 g miękkiego masła
    3 jajka
    2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
    szczypta soli
    3/4 szkl płynnego miodu
    2 łyżki cukru waniliowego
    100 g posiekanych rodzynek
    100 g posiekanych orzechów włoskich
    100 g posiekanych migdałów
    50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia makowca
Wystaw ocenę:

4.45 (184 ocen)

Makowiec na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. 3/4 ciasta wykleić do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Resztę ciasta schłodzić w lodówce. Spód podpiec w 180st.C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Ostudzić.
  • 2. Masa makowa: Mak zalać wrzącą wodą, ostudzić, a następnie odsączyć z nadmiaru wody. Zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać miód, cukier waniliowy, żółtka i ekstrakt, miksować. Na koniec dodać zmielony mak, posiekane orzechy, migdały, kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki. Wszystkie dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać do masy makowej.
  • 3. Powstałą masę wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Wierzch posypać resztą ciasta kruchego. Piec w 170 st.C przez 40-50 minut. Upieczony makowiec wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Notka redakcyjna

KH_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować