Mocno czekoladowe ciasto Brownie

4.5 (154 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mocno czekoladowe, wilgotne, lekko zakalcowate ciasto czekoladowe bez użycia proszku, brownie. Do wykonania należy użyć dobrej jakościowo gorzkiej czekolady o jak największej zawartości kakao :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - masło: 250 gramów
    - czekolada gorzka: 300 gramów
    - cukier puder: 400 gramów
    - kakao naturalne: 4 łyżeczki
    - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - jajka: 6 sztuk
    - sól: 1 szczypta
    POLEWA CZEKOLADOWA::
    - czekolada: 75 gramów
    - śmietana 30%: 0.33 szklanki
    DODATKOWO:
    - mandarynka: 1 sztuka
    - wiórki kokosowe (zielone): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Mocno czekoladowe ciasto brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brownie 1. Ciasto: Masło włóż do rondelka i rozpuść razem z połamaną czekoladą w kąpieli wodnej. Do miski wlej przestudzoną masę, dodaj kakao i cukier puder. Wszystko razem wymieszaj mikserem. Do masy dodawaj partiami, ciągle mieszając jajka i mąkę. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz około 35 minut w 180st.C.
    Polewa: Czekoladę połam na kawałki i razem ze śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej. Mieszaj na wolnym ogniu aż polewa będzie gładka. Lekko przestudzone ciasto polej polewą czekoladową.
    Udekoruj zielonymi wiórkami kokosowymi i cząstkami mandarynek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować