Mocno czekoladowe, wilgotne, lekko zakalcowate ciasto czekoladowe bez użycia proszku, brownie. Do wykonania należy użyć dobrej jakościowo gorzkiej czekolady o jak największej zawartości kakao :)
Mocno czekoladowe ciasto brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Masło włóż do rondelka i rozpuść razem z połamaną czekoladą w kąpieli wodnej. Do miski wlej przestudzoną masę, dodaj kakao i cukier puder. Wszystko razem wymieszaj mikserem. Do masy dodawaj partiami, ciągle mieszając jajka i mąkę. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz około 35 minut w 180st.C.
Polewa: Czekoladę połam na kawałki i razem ze śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej. Mieszaj na wolnym ogniu aż polewa będzie gładka. Lekko przestudzone ciasto polej polewą czekoladową.
Udekoruj zielonymi wiórkami kokosowymi i cząstkami mandarynek.
Komentarze