Bułgarska mamałyga

  • wyświetlono: 711 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wspaniałe danie kuchni bułgarskiej, z kaszą kukurydzianą, pysznym sosem warzywnym i serem żółtym. Najlepiej smakuje na ciepło :)

ilka_86
  • 4 porcje
  • Łatwy

Składniki


- kasza kukurydziana: 1 szklanka
- woda: 1.5 szklanki
- olej: 4 łyżki
- pietruszka (korzeń): 1 sztuka
- marchewka: 2 sztuki
- seler (korzeń): 0.25 sztuki
- cebula (duża): 1 sztuka
- przecier pomidorowy: 0.33 szklanki
- rosół warzywny: 0.5 szklanki
- ser żółty (starty na tarce na średnich oczkach): 100 gramów
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny świeżo zmielony: 1 szczypta
- bazylia suszona: 1 szczypta
- majeranek suszony: 1 szczypta
- natka pietruszki świeża: 0.25 pęczka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Bułgarska mamałyga

  • 1. Do rondelka wlewam 1,5 szklanki wody, dodaję dużą szczyptę soli i doprowadzam do zagotowania. Do wrzątku wsypuję stopniowo kaszkę ciągle mieszając, gotuję kilkanaście minut na niewielkim ogniu aż całość zgęstnieje.
  • 2. Ugotowaną kaszę kukurydzianą wykładam do opłukanego zimną wodą płaskiego naczynia i pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie kroję kukurydzianą, zwartą masę w kostkę. Cebulę obieram i drobno kroję, po czym szklę na rozgrzanym oleju.

  • 3. Obrane i umyte warzywa (marchewkę, pietruszkę i selera) ścieram na tarce na drobnych oczkach. Smażę starte warzywa razem z cebulą. Przekładam podsmażone warzywa do garnka i zalewam gorącym rosołem (1/2 szklanki) i duszę pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaję przecier pomidorowy. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami.

  • Bułgarska mamałyga4. Pokrojoną kaszę wkładam do niewielkich miseczek, polewam sosem warzywnym i posypuję startym żółtym serem. Całość można krótko zapiec w piekarniku lub mikrofalówce aż do rozpuszczenia sera.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimawiosnawalentynkijesieńkolacja we dwojeimprezyzdrowe_kasze
 

Komentarze

Podobne przepisy

Czerwona cebula w glazurze z miodu przekładana kaszą jaglaną

Dodane przez: anta19

Czerwona cebula w glazurze z miodu przekładana...

Doskonała, zdrowa i efektowna przystawka,...

Kolorowe koreczki b. imprezowe

Dodane przez: ilka_86

Kolorowe koreczki imprezowe

Do wyczarowania takich kolorowych...

elegancka kolacja dla dwojga

Dodane przez: rozaroza

Elegancka kolacja dla dwojga (niespodzianka)

.....taką kolację przygotowałam...

Szynka nadziewana w galarecie

Dodane przez: PolskaGotuje

Szynka nadziewana w galarecie

Przepis przysłała Sylwia Głąb

paluszki ziemniaczane z sosem czosnkowym

Dodane przez: PolskaGotuje

paluszki ziemniaczane z sosem czosnkowym

paluszki ziemniaczane z sosem czosnkowym...

Roladki a'la sushi z kapusty pekińskiej z mango i surimi

Dodane przez: Jola66

Roladki a'la Sushi w kapuście pekińskiej...

Doskonałe gdy nie mamy pomysłu...