Niezwykłe, oryginalne w smaku czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej. Jest ciężkie, podobne do brownie. Nie sposób przejść obok tego wypieku obojętnie ;)
Gryczane ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Kaszę gryczaną w torebkach wkładam do wrzącej wody i gotuję ok. 20 minut według przepisu na opakowaniu na niewielkim ogniu.Po tym czasie wyjmuję woreczki, rozcinam i wykładam kaszę do miski, pozostawiam do ostudzenia. Do przestudzonej kaszy wsypuję cukier i miksuję blenderem na jednolitą masę. Masło z połamaną na kawałki czekoladą roztapiam w rondelku. Do ostudzonej kaszy gryczanej dodaję roztopione masło z czekoladą i dokładnie całość mieszam. Jajka ubijam ze szczyptą soli na puszystą masę. Do zawartości miski dodaję ubite jajka i mieszam dokładnie. Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną lub bułką tartą tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę około 40 - 45 minut. Ostudzone ciasto dekoruję polewą czekoladową i wkładam na kilka godzin do lodówki.
2.Polewa czekoladowa: Do niewielkiego garnuszka wlewam wodę (lub mleko) i wsypuję cukier puder. Podgrzewam całość na niewielkim ogniu aż cukier się rozpuści. Wtedy dodaję do rondelka pokrojone na malutkie kawałki masło i roztapiam je ciągle mieszając. Gdy się tłuszcz rozpuści, garnuszek zdejmuję z ognia i wsypuję przesiane kakao. Energicznie mieszam całość trzepaczką lub drewnianą łyżką, tak aby połączyły się wszystkie składniki i nie było grudek. Po ostudzeniu, gdy polewa zacznie lekko gęstnieć dekoruję nią ciasta.
Komentarze