Sałatka z kaszą kuskus i wędzoną makrelą
- wyświetlono: 3200 |
- dodany do książki kucharskiej: 1 |
- polecenia: 0
Wspaniała w smaku, sycąca, pyszna sałatka z kuskusem, wędzoną makrelą, warzywami i prażonymi nasionami słonecznika:)
3 porcje
Łatwy
Składniki
- makrela wędzona (średnia): 0.5 sztuki- kasza kuskus: 0.5 szklanki
- papryka konserwowa: 2 plastry
- cebula czerwona (mała): 1 sztuka
- sałata lodowa: 0.17 sztuki
- słonecznik łuskany: 3 łyżki
DRESSING:
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
- ocet winny z czerwonego wina: 2 łyżki
- przyprawa do sałatek: 1 łyżeczka
- pieprz: 1 szczypta
Sposób przygotowania przepisu:
Sałatka z kaszą kuskus i wędzoną makrelą
- 1. Makrelę oczyszczam z ości i skóry, mięso dzielę na mniejsze kawałki. Kaszę kuskus w szklance zalewam wrzącą wodą około centymetr nad jej powierzchnię. Przykrywam szklankę z kaszą podstawkiem i odstawiam na 5-10 minut do napęcznienia. Kaszę przekładam do miski i rozdrabniam widelcem. Paprykę kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kosteczkę. Sałatę myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. W literatce mieszam dokładnie składniki na sos. Do miski z kaszą przekładam pozostałe składniki i uprażone na suchej patelni pestki słonecznika. Wlewam sos i mieszam. Wykładam na półmisek. Wstawiam na pół godziny do lodówki. Sałatki nie solę, gdyż makrela jest wystarczająco słona.
Podobne przepisy
Dodane przez: monika016
Sałatka z kaszą kuskus, serem feta i oliwkami
Kasza kuskus w sałatce? Tak! Dzięki...
Komentarze