Tort czekoladowy to idealne ciasto dla miłośników czekolady. Idealnie sprawdzi się podczas urodzinowych i imieninowych imprez, ale także jako popołudniowy weekendowy deser.

Ten czekoladowy wypiek, jak chyba każdy tort, ma tę zaletę, że można zmieniać w nim dodatki do woli. Bazą jest czekoladowy biszkopt, jednak krem i dodatki – jak owoce czy orzechy – możemy modyfikować i tworzyć własne kompozycje, za każdym razem inne. Miejmy też na uwadze, że sam rodzaj czekolady – czy będzie go gorzka, mleczna, deserowa czy biała (lub połączenie ich) ma ogromny wpływ na smak naszego tortu.

Eksperymentujmy też z samym biszkoptem (przeczytaj artykuł jak zrobić biszkopt) – dodając do niego zmielone migdały czy orzechy laskowe zamiast części mąki. Lub przygotujmy tort czekoladowy z wykorzystaniem jednego biszkoptu ciemnego i drugiego jasnego. Taki tort od razu zyskuje na wyglądzie i kusi bardziej!

Kolejną zaletą takiego ciasta jest też to, że możemy zrobić go o każdej porze roku - koszystając z sezonowych lub mrożonych owoców. Czekolada pasuje do wielu produktów co daje nam ogromne pole do popisu.

Żeby wiedzieć, jak duże mamy możliwości, zachęcamy do obejrzenia naszej galerii, w której tort czekoladowy występuje aż w 22 odsłonach.

Zobacz też: tort na chrzest - 16 przepisów na tort dla dziewczynki i chłopca