REKLAMA

Mocno czekoladowe brownie daktylowe

wyświetlono: 109 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Jeśli szukacie przepisu na brownie idealne- wilgotne i intensywnie czekoladowe, ten z pewnością jest dla Was :) Dodatek daktyli sprawia, że ciasto jest cięższe i zyskuje na wartościach odżywczych. Polecam serdecznie ten przepis, ciasto smakuje rewelacyjnie!

opublikowany: 16.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 25 min
  • Średni

Składniki:

  • -300 g suszonych daktyli
    -300 g gorzkiej czekolady o zawartości 70-80% kakao
    -100 g mąki ryżowej
    -25 g mąki ziemniaczanej
    -3 łyżki cukru trzcinowego
    -3 duże jaja
    -1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1/2 szklanki oleju
    -1/4 szklanki wody
    -cukier puder
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1 1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez pół godziny. Po tym czasie wylewamy wodę, a daktyle drobno siekamy.
  • 2 2. Połamaną w kostkę czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
  • 3 3. Czekoladę wlewamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy olej, wodę i cukry. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy obie mąki wymieszane w osobnej miseczce z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy daktyle i mieszamy dokładnie.
  • 4 4. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy na 15 minut w lekko uchylonym piekarniku i wyciągamy. Przed podaniem opruszamy cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE