Mocno czekoladowe brownie z pistacjami

4.51 (142 ocen)

  • 60 min

Pyszne, bardzo czekoladowe brownie.Wilgotne w środku i chrupiące na wierzchu zadowoli każdego łasucha.

  • 60 min

Składniki:

  • 200g masła
    3 jajka
    100g czekolady gorzkiej
    100g czekolady deserowej
    150g cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    100g obranych pistacji
    100g ulubionych orzechów
Wystaw ocenę:

4.51 (142 ocen)

Zobacz również:

Brownie Desery

Mocno czekoladowe brownie z pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pistacje i orzechy prażymy na suchej patelni przez 2-3 minuty do lekkiego zrumienienia, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki i dokładnie wszystko mieszamy.
  • 2. Nagrzewamy piekarnik bez termoobiegu do 180 stopni lub z termoobiegiem do 160 stopni.
  • 3. Przygotowujemy średniej wielkości, niską blaszkę, bądź formę ceramiczną, smarując ją lekko masłem i oprószając 1 łyżką mąki.
  • 4. Na małym ogniu, w garnku rozpuszczamy pozostałe po smarowaniu formy masło i połamane na mniejsze części obie czekolady, odstawiamy do wystygnięcia.
  • 5. Do miski wbijamy całe jajka i dodajemy cukier. Ubijamy na puszystą, jasną pianę.
  • 6. Do jajecznej masy przekładamy wystudzoną i rozpuszczoną czekoladę, delikatnie mieszamy trzepaczką, aż całość będzie jednolita.
  • 7. Na koniec dodajemy orzechy i pistacje i ponownie mieszamy.
  • 8. Gotową masę na ciasto przekładamy do przygotowanej formy i wkładamy do piekarnika.
  • 9. Pieczemy 30-35 minut, aż na górze ciasta pojawi się chrupiąca skórka a środek będzie cały czas wilgotny.
  • 10. Następnie wyjmujemy gotowe ciasto z piekarnika, po wystudzeniu robimy dekorację. Posypujemy kakao, kładziemy na wierzchu obrane pistacje, bądź orzechy(według upodobania).

Porady

1.Jajka, które ubijamy powinny być w temperaturze pokojowej. 2.Podczas pieczenia ciasto powinniśmy cały czas kontrolować, ponieważ może okazać się, że w danym piekarniku będzie potrzebować kilku minut dłużej. 3. Rodzaj czekolady zależy od własnych upodobań, gorzką można zamienić na mleczną bądź deserową i na odwrót, regulując tym samym ilość dodawanego cukru. 4. Ilość dodawanych pistacji i orzechów jest zamienna, można użyć także tylko jednego rodzaju orzechów, który najbardziej lubimy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy Pistacje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować