Klasyczne brownie

Jeśli chodzi o ciasto brownie, do przygotowania go potrzebne nam będzie dosłownie kilka składników. Mąka, jajka, masło i czekolada to składniki podstawowe, z którego upieczemy klasyczne amerykańskie ciasto czekoladowe. Takie ciasto czekoladowe jadł pewnie każdy z nas, dlatego warto wykorzystać przepis-bazę i modyfikować składniki. Ba! Za każdym razem można stworzyć ten znany wypiek w nowej, pysznej odsłonie. Tu przydadzą Wam się przepisy, które zebraliśmy w naszej  galerii. Są różnorodne, wzbogacone o przeróżne składniki – owce, serek, różne słodkości czy bakalie i niebanalne! Na przykład brownie z malinami to doskonałe połączenie – kwaśne maliny przełamują słodkość ciasta. Dodatek serka kremowego nada naszemu wypiekowi ciekawej struktury, chlust rumu podbije smak czekolady, natomiast brownie dyniowe zaskoczy niejednego miłośnika słodkości. Dzięki tym pomysłom brownie nigdy Wam się nie znudzi!

 

Dietetyczne brownie

Wydawać się może, że takie ciasto czekoladowe, to przysmak tylko dla tych, którzy nie liczą kalorii. Jednak to nieprawda! Jeśli upieczecie dietetyczne brownie z odpowiednimi składnikami, zajadać się nim będą mogły również osoby dbające o linię.

Ostatnio hitem jest kasza jaglana, z której można zrobić dosłownie wszystko. Nawet ciasto czekoladowe! Brownie z kaszy jaglanej jest nie tylko  zdrowsze, ale też nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej, bowiem nie zawiera mąki. Jest to nieco oszukana wersja klasycznego ciasta, bowiem nie znajdziecie tu czekolady, a jedynie kakao, jednak zapewniamy – jest ono równie pyszne, a osoby, które nim poczęstujecie, nie zorientują się, że jedzą wypiek przygotowany na bazie kaszy. Przepis na brownie w wersji bezglutenowej na różne sposoby znajdziecie w naszej galerii.

Innym nieco oszukanym wypiekiem jest brownie z fasoli. Podobnie jaki inne ciasta z warzywami, również i to czekoladowe można przygotować z wykorzystaniem mało słodkich składników. Dzięki dodatkowi fasoli i banana, nasze ciasto jest przyjemnie wilgotne, sycące, ale co ważne - zdrowe. Wykorzystanie tego składnika pozwala nie tylko ograniczyć ilość jajek czy tłuszczu, ale i mąki, jeśli jeśli porównany do niego klasyczny przepis na brownie. Jeśli jesteście tradycjonalistami w kuchni i boicie się takiego nietypowego dodatku, zapewniamy – fasoli zupełnie nie czuć!