Mocno czekoladowe ciasto brownie

2.67 (3 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tylko pięć składników i mamy pyszne ciasto. Ciasto dla wielbicieli czekolady. Zapewniam, że uda się każdemu, nie wolno go tylko za długo piec, bo będzie suche. To ciasto musi być lekko wilgotne. Idealne na podwieczorek z filiżanką pysznej kawy.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    20 dag masła 82 %
    30 dag mlecznej czekolady
    pół szklanki cukru
    1 szklanka mąki tortowej
Wystaw ocenę:

2.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasto czekoladowe

Mocno czekoladowe ciasto brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 5 dag czekolady odkładamy, pozostałą łamiemy na mniejsze kawałki wraz z masłem przekładamy do garnka, rozpuszczamy na małym ogniu cały czas mieszając, następnie odstawiamy to ostygnięcia.
  • 2. Odłożoną czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i ucieramy na puszystą masę, dodajemy wystudzone składniki i chwilę miksujemy, następnie wsypujemy przesianą mąką.
  • 3. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 24 cm. Posypujemy startą czekoladą.
  • 4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Ciasta nie należy długo piec, ponieważ będzie suche, powinno być lekko wilgotne, ale nie surowe.
  • 5. Upieczone studzimy na metalowej kratce. Następnie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 24 cm. Ciasto można pokroić na około 12 sporych porcji. Najlepiej użyć dobrej jakości czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować