Mini-hamburgery dyniowe z orzechami włoskimi

4.6 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Przekąska imprezowa,wygląda ciekawie a na dodatek smak jest powalający:) U nas wszyscy zachwalali ten pomysł.Polecam gorąco.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500g mąki
    15 g świeżych drożdży
    130 ml letniego mleka
    20 g cukru
    25 g masła
    250 g dyni piżmowej - waga już po obraniu
    1⁄3 szklanki wody
    0,5 łyżeczki soli
    masło do smarowania przed pieczeniem
    1 ogórek
    czerwona cebula
    20 plastrów szynki
    6 rzodkiewek
    garść orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.6 (5 ocen)

Mini-hamburgery dyniowe z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wrzucamy drobno pokrojoną dynię, zalewamy ją odrobiną wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie miksujemy blenderem na gładko. Dodajmy masło i całość studzimy. Do miski wlewamy letnie mleko, dodajmy drożdże, cukier i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy puree dyniowe, sól, mąkę i wyrabiamy jędrne, gładkie, odrobinę klejące się ciasto. Zajmie to ok 15 minut.
    Ciasto przykrywamy folią i zostawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu. Ma podwoić objętość.
    Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki. Uformowane kuleczki układamy w formie do muffinek, zachowają ładny kształt. Uformowane smarujemy bardzo miękkim masłem i zostawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu, powinny zwiększyć objętość.
    Pieczemy w 170 stopniach przez ok 10-15 minut. Powinny się lekko zarumienić, nie pieczcie ich za długo, bo zrobią się suche. Bułeczki kroimy na 3 części i wsadzamy szynkę,rzodkiewkę ,czerwoną cebulę oraz ogórek pokrojony w plasterki.Posypujemy orzechami.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować