Takie chałki najlepiej smakują z prawdziwym masełkiem i szklanką ciepłego mleka bądź jogurtu. Chałki z tego przepisu wychodzą mięciutkie, puchate z chrupiącą kruszonką. Polecam serdecznie bo znikają jeszcze ciepłe. Ja zrobiłam 3 mniejsze ale możesz zapleść jedną lub 2 duże.
(średnia 4 z 1 głosów)
Porady
Zamiast pasty waniliowej możesz użyć cukru waniliowego.
Serniczek upiekłam na 60 urodziny mojej mamy, oprócz innych ciast ten miał największe branie na stole, pachnący sernik cytrynowy świetnie komponował się z ciastem waniliowo czekoladowym. Według mojej rodziny stał się ulubionym sernikiem, ponownie zrobię go na święta, moje siostry od razu wzięły na niego przepis.
Wczoraj zachciało mi się pączków ale takich na jeden kęs no i zaszalałam w swojej kuchni, pączusie wyszły rewelacyjne, myślałam że będą jak znalazł na następny dzień do kawuni a po pączkach śladu znaku. Polecam nie tylko na tłusty czwartek.
To najlepsze pączki jakie do tej pory smażyłam, mięciutkie puszyste z nutellą po brzegi. Nawet następnego dnia smakują tak samo jak świeżo upieczone, tylko zazwyczaj już nie wiele zostaje. Pączki są tak dobre że już je smażyłam 3 razy. Polecam serdecznie, pączki można nadziewać wiśniami, masą krówkową, marmoladą na co macie tylko ochotę.
Dziś nie mogłam spać i wstałam wcześnie rano, zarobiłam ciasto i nasmażyłam pączków z moją ulubioną konfiturą wiśniową z dużymi kawałkami owoców. Rodzinka nim wstała miała na drugie śniadanie do kawki przepyszne pączki już co nie wiele zostało, pączki rozpływają się w ustach.
Ostatnio mam ochotę na gofry i codziennie je robię, chociaż moja gofrownica nie należy do najdroższych to gofry wychodzą z przepisu chrupiące i sprężyste. Gofry podajemy z ulubioną frużeliną, dżemem, bitą śmietaną i owocami.
Jakiś czas temu dostałam od znajomej przepis na pączki lekkie jak puch i zrobiłam, faktycznie nie spodziewałam się że z nadzieniem i po usmażeniu będą tak wyjątkowo puszyste i lekkie. Od siebie zrobiłam dodatkowo polewę z masła orzechowego i kajmaku.
Komentarze