Zrobiłam mięciutkie bułeczki z dynią.Idealnie sprawdzą się z nich mini burgerki na imprezę.
45 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
500g mąki
15 g świeżych drożdży
130 ml letniego mleka
20 g cukru
25 g masła
250 g dyni piżmowej - waga już po obraniu
1⁄3 szklanki wody
0,5 łyżeczki soli
masło do smarowania przed pieczeniem
Babeczko-bułeczki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wrzucamy drobno pokrojoną dynię, zalewamy ją odrobiną wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie miksujemy blenderem na gładko. Dodajmy masło i całość studzimy. Do miski wlewamy letnie mleko, dodajmy drożdże, cukier i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy puree dyniowe, sól, mąkę i wyrabiamy jędrne, gładkie, odrobinę klejące się ciasto. Zajmie to ok 15 minut.
Ciasto przykrywamy folią i zostawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu. Ma podwoić objętość.
Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki. Uformowane kuleczki układamy w formie do muffinek, zachowają ładny kształt. Uformowane smarujemy bardzo miękkim masłem i zostawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu, powinny zwiększyć objętość.
Pieczemy w 170 stopniach przez ok 10-15 minut. Powinny się lekko zarumienić, nie pieczcie ich za długo, bo zrobią się suche. Smacznego.
Komentarze