Babeczko-bułeczki dyniowe

4.9 (10 ocen)

  • 45 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Zrobiłam mięciutkie bułeczki z dynią.Idealnie sprawdzą się z nich mini burgerki na imprezę.

  • 45 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mąki
    15 g świeżych drożdży
    130 ml letniego mleka
    20 g cukru
    25 g masła
    250 g dyni piżmowej - waga już po obraniu
    1⁄3 szklanki wody
    0,5 łyżeczki soli
    masło do smarowania przed pieczeniem
Wystaw ocenę:

4.9 (10 ocen)

Babeczko-bułeczki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wrzucamy drobno pokrojoną dynię, zalewamy ją odrobiną wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie miksujemy blenderem na gładko. Dodajmy masło i całość studzimy. Do miski wlewamy letnie mleko, dodajmy drożdże, cukier i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy puree dyniowe, sól, mąkę i wyrabiamy jędrne, gładkie, odrobinę klejące się ciasto. Zajmie to ok 15 minut.
    Ciasto przykrywamy folią i zostawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu. Ma podwoić objętość.
    Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki. Uformowane kuleczki układamy w formie do muffinek, zachowają ładny kształt. Uformowane smarujemy bardzo miękkim masłem i zostawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu, powinny zwiększyć objętość.
    Pieczemy w 170 stopniach przez ok 10-15 minut. Powinny się lekko zarumienić, nie pieczcie ich za długo, bo zrobią się suche. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mleko Mąka Drożdże Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować