Mięsny wieniec to świetna alternatywa dla tych którzy lubią pulpety ale nie koniecznie je kulać. Szybkie w wykonaniu, mięciutkie i soczyste. W dodatku można w nich przemycić domownikom pożywne dodatki.
45 min
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
(na dwa duże wieńce o średnicy około 20cm lub trzy mniejsze)
składniki podstawowe z zestawu:
200g mięsa mielonego z szynki
3 liście kapusty włoskiej
70g suszonych pomidorów
Mięsny wieniec z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście kapusty umyć i gotować w osolonym wrzątku aż będą półmiękkie. Wyciąć zgrubiałe białe miejsca i drobno poszatkować. Suszone pomidory odsączyć z oliwy i drobno posiekać. Kapustę umieścić w suchym garnku, dodać mięso, jedno jajko, bułkę tartą i suszone pomidory. Wyrobić jednolitą masę. doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Na blacie rozwinąć folię spożywczą uformować na niej koło z mięsa grubości około 1,5cm. Na środku wyciąć szklanką kółko. Na patelni rozgrzać oliwę pomidorową. Delikatnie przenieść wieniec z mięsa na patelnię. Gdy jedna strona się zrumieni przewrócić wieniec tak jak ziemniaczana tortillę (podkładając talerz i przewracając patelnię do góry dnem a następnie zsuwając ja z talerza ponownie na patelnię). W środek wieńca wbijamy jajko. Zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką. Smażymy aż białko się zetnie. Serwujemy z surówka i ziemniakami/frytkami.
Komentarze