Wieniec z Frankurtu

  • wyświetlono: 437 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wieniec z Frankurtu to klasyka niemieckiego cukiernictwa. Torcik symbolizuje koronę cesarską, otoczka z krokantu to złoto, a kandyzowane wisienki ozdobne rubiny. Ciasto uchodzi za arcydzieło cukiernicze i dlatego ma być wykonane z najlepszych składników. Do maślanego kremu, którym przełożony jest tort, zabroniono używać margaryny.

_MG_9453-jj
  • 12 porcje
  • 45min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki zimnej wody
200 g cukru
120 g maki
80 g skrobi kukurydzianej( mąki ziemniaczanej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masło i mąka do formy
Krem:
500 ml mleka
1 paczuszka budyniu waniliowego
250 g masła ( o temperaturze pokojowej)
50 g cukru
dodatkowo:
mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki, malin lub wiśni
paczuszka krokantu
kandyzowane wisienki do dekoracji
* jeśli ktoś lubi odrobina rumu do nasączenia ciasta

Sposób przygotowania przepisu:

Wieniec z Frankurtu

  • 1. Jajka rozbijamy i rozdzielamy żółtka od białek. Cztery białka ubijamy z czterema łyżkami zimnej wody na pianę. Wsypujemy 200 g cukru i dalej ubijamy. Pojedyńczo dodajemy żółtka ciągle ubijając.
    2. Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy po łyżce do ubitych jajek. Ostrożnie mieszamy. Formę na babkę z dziurką smarujemy masłem i lekko opruszamy mąką. Jest to konieczne, żeby ciasto po upieczeniu dobrze odstało od formy. Pieczemy 25 minut w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach( termoobieg 180 stopni). Ciasto zostawiamy w formie do ostygnięcia.
    3. Gotujemy budyń z mlekiem i cukrem wedug przepisu na opakowaniu i zostawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Budyń nie może być za gorący. Masło ucieramy, ważne jest, żeby nie było za zimne. Dodajemy po łyżce przestudzony budyń. Ucieramy na puch i wstawiamy do zimnego.
    4. Ciasto przecinamy dwa razy. Tradycyjnie smarujemy konfiturą tylko dolną wastwę, a górną kremem. Ja posmarowałam obydwie warstwy konfiturą i kremem. Jeśli lubicie można pokropić ciasto odrobiną rumu.
    5. Odrobinę kremu odkładamy do rękawa cukierniczego do ozdoby, a resztą kremu smarujemy boki ciasta. Ciasto obsypujemy krokantem. Na wierzchu wyciskamy małe rozetki z kremu i dekorujemy je kandyzowanymi wisienkami. Wstawiamy do lodówki, bo podobno ciasto jest najlepsze dopiero następnego dnia, gdy się trochę przegryzie. Smacznego!

Porady

Biszkopt można upiec dzień wcześniej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptkremmaslany kremkrokantniemieckieniemieckie ciastawieniec z frankfurtu

Komentarze

Podobne przepisy

Jogurtowy wieniec z mieszanką keksową

Dodane przez: bienpyt

Jogurtowy wieniec z mieszanką keksową

Proste, szybkie ciasto, bardzo...

ccccc

Dodane przez: dusiowa

CYNAMONOWY WIENIEC

Od lat hitem na blogu przed świętami...

Wieniec z malinami

Dodane przez: dorota w

Wieniec z malinami

Pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem...

image-00abywn

Dodane przez: katarzyna-p

Wieniec jabłkowy

Wieniec można zrobić z jabłkami,...

Wieniec ptysiowy z kremem czekoladowym

Dodane przez: programistapogodzinach

Wieniec ptysiowy z kremem czekoladowym

Czasami ciężko oprzeć się słodyczom,...

Wieniec z truskawek i pomarańczy

Dodane przez: atusia

Wieniec z truskawek i pomarańczy

Bardzo lubię desery z jogurtu naturalnego....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE