Wieniec mięsny z sosem śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Danie to jest łatwe do wykonania, syte i pyszne! Znakomicie łączy w sobie smaki ostrej papryki, pieprzu i słodkiej marchewki.

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    2 duże marchewki
    ¾ szklanki śmietany kwaśnej 18%

    Składnik podstawy dodatkowy:
    600 g mięsa mielonego wieprzowego

    Składniki robocze:
    ½ cebuli
    1 jajko
    1 żółtko
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    ½ łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżka oleju
    1 łyżka masła
    3 -4 łyżki słodkiej śmietanki
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki sosu sojowego
    świeży koperek
    pieprz
    sól

    Dekoracja:
    czarnuszka
    koperek

    Przepis:
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    2 duże marchewki
    600 g mięsa mielonego wieprzowego
    ½ cebuli
    1 jajko
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    ½ łyżeczki ostrej papryki
    2 łyżki sosu sojowego
    ½ łyżeczki pieprzu
    1 ząbek czosnku
    sól
    1 łyżka oleju
    1 łyżka masła

    Na wierzch:
    1 żółtko
    3 -4 łyżki słodkiej śmietanki
    czarnuszka

    Sos śmietanowy:
    ¾ szklanki śmietany kwaśnej 18%
    2 ząbki czosnku
    1-2 łyżki świeżego koperku
    pieprz
    sól

    Dekoracja:
    czarnuszka i koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Przystawki

Wieniec mięsny z sosem śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wieniec mięsny z sosem śmietanowym 1. Marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na patelni na oleju i maśle. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy mięso mielone wraz z przyprawami. Podsmażamy, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.
  • Wieniec mięsny z sosem śmietanowym 2. Do schłodzonej masy mięsnej dodajemy surowe jajko. Mieszamy.
  • Wieniec mięsny z sosem śmietanowym 3. Ciasto rozwijamy i nakładamy mięsny farsz, pozostawiając z każdej strony wolny margines. Jeden z nich (na dłuższym brzegu) powinien być większy, aby łatwiej zwinąć roladę i oby nie wypadł farsz.
  • Wieniec mięsny z sosem śmietanowym 4. Zwijamy jak roladę.
  • Wieniec mięsny z sosem śmietanowym 5. Z powstałej rolady formujemy wieniec, który smarujemy jakiem roztrzepanym ze słodką śmietanką. Posypujemy czarnuszką. Najlepiej wykonać te czynności na formie uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Pieczemy do czasu, aż wieniec nabierze złoty kolor. Śmietanę mieszamy ze startym na tarce czosnkiem, posiekanym koperkiem i przyprawami. Schładzamy przez czas pieczenia wieńca.
  • Wieniec mięsny z sosem śmietanowym 6. Danie ozdabiamy gałązkami koperku i podajemy wraz z sosem.

Porady

Danie powinno być pikantne. Nie warto pomijać czarnuszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4.97 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort mięsny

To może cię zainteresować