Wieniec mięsny z sosem śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na patelni na oleju i maśle. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy mięso mielone wraz z przyprawami. Podsmażamy, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.
2.Do schłodzonej masy mięsnej dodajemy surowe jajko. Mieszamy.
3.Ciasto rozwijamy i nakładamy mięsny farsz, pozostawiając z każdej strony wolny margines. Jeden z nich (na dłuższym brzegu) powinien być większy, aby łatwiej zwinąć roladę i oby nie wypadł farsz.
4.Zwijamy jak roladę.
5.Z powstałej rolady formujemy wieniec, który smarujemy jakiem roztrzepanym ze słodką śmietanką. Posypujemy czarnuszką. Najlepiej wykonać te czynności na formie uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Pieczemy do czasu, aż wieniec nabierze złoty kolor. Śmietanę mieszamy ze startym na tarce czosnkiem, posiekanym koperkiem i przyprawami. Schładzamy przez czas pieczenia wieńca.
6.Danie ozdabiamy gałązkami koperku i podajemy wraz z sosem.
Porady
Danie powinno być pikantne. Nie warto pomijać czarnuszki.
Komentarze