Obiad w innym wydaniu - ładnie wygląda i pysznie smakuje. Taki wypiek zazwyczaj kojarzy nam się ze słodkim ale w wydaniu na słono jest rownież pyszny !Dodatkowo można podać z ulubioną surówką/ lub sosem . Polecam.
2 godz.
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
Ciasto :
- 30 g drożdży
- 400 g mąki
- 300 ml wody ciepłej
- łyżka cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki oliwy
Farsz:
- filet z kurczaka 500 g
- kukurydza 100 g
- groszek zielony mrozony 100 g
- 1 papryka czerwona
- 2 małe cebule
- majonez 4 łyżki
- musztarda 2 łyżki
- oliwa
- sól
- pieprz
- czerwona ostra papryka
- odrobina curry
-czosnek
Obiadowy wieniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy rozczyn :rozrabiamy drożdzę z cukrem w ciepłej wodzie -odstawiamy na 15 minut. Mąke należy przesiać do miski -wymieszać z solą.
Wlewamy rozczyn z drożdzy mieszamy -na koncu dodajemy olej. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godzinę.
FARSZ:
Kroimy w kostkę : mięso , cebulę i paprykę. Zaczynamy od posmażenia cebuli z oliwą -dodajemy kurczaka -kiedy mięso będzie podsmazone dodajemy paprykę, groszek i kukurydzę smażymy aż warzywa trochę zmiękną. Majonez z musztarda mieszamy razem a potem dodajemy do mięsa. Przyprawiamy (przyprawamy wypisanymi w składnikach -wedle uznania) . Dusimy przez 10-15 minut.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy -najwygodniej będzie w prostokąt - wycinamy trojkąty
. Do pomocy użyłam foremki do pieczenia babki ale można tez zrobić na zwykłej
blaszce (smarujemy oliwą blaszkę ) wystarczy odpowiednio ulozyć trójkaty z ciasta:) Trójkąty układamy w blaszcze tak aby powstał okrąg(takie słoneczko) -nakladamy farsz doookoła
i zawijamy tak aby powstał tzw wieniec. Roztrzepanym jajkiem smarujemy ciasto.
Komentarze