230 g mąki pszennej
12 g świeżych drożdży
60 ml ciepłego mleka
1 jajko (
30 g masła
50 g cukru
szczypta soli
Nadzienie makowe:
130 g maku mielonego
około 1/3 szkl wody
30 g cukru
2-3 łyżki miodu
1/2 łyżki masła
aromat migdałowy (do smaku)
orzechy, rodzynki, żurawina
Lukier:
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania przepisu:
Wieniec Makowy
1.
1. Z ciepłego mleka, drożdży oraz łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wrośnięcia.
2. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, miodem, dodajemy do tego mak mielony i zagotowujemy, na sam koniec dodajemy masło. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki, wbijamy jajko, dodajemy resztę cukru i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
4. Wystudzony mak mieszamy z orzechami i esencją migdałową.
5. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt. Następie wykładamy masę makową i zwijamy całość w roladę.
2.
Końce łączymy i całość łączymy w okrąg. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około 30 minut.
6. Piekarnik nagrzewamy do 170-180 stop. Pieczemy przez 25-30 minut.
Wystudzony wieniec polewamy lukrem. Smacznego !!!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze