Wieniec makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z ciepłego mleka, drożdży oraz łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wrośnięcia.
2. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, miodem, dodajemy do tego mak mielony i zagotowujemy, na sam koniec dodajemy masło. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki, wbijamy jajko, dodajemy resztę cukru i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
4. Wystudzony mak mieszamy z orzechami i esencją migdałową.
5. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt. Następie wykładamy masę makową i zwijamy całość w roladę.
2.Końce łączymy i całość łączymy w okrąg. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około 30 minut.
6. Piekarnik nagrzewamy do 170-180 stop. Pieczemy przez 25-30 minut.
Wystudzony wieniec polewamy lukrem. Smacznego !!!
Komentarze