Wieniec Makowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszny jest ten makowy wianek co grozi oczywiście bardzo szybkim jego zjedzeniem więc radzę zrobić od razu dwa ;)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 1 wieniec:

    230 g mąki pszennej
    12 g świeżych drożdży
    60 ml ciepłego mleka
    1 jajko (
    30 g masła
    50 g cukru
    szczypta soli
    Nadzienie makowe:


    130 g maku mielonego
    około 1/3 szkl wody
    30 g cukru
    2-3 łyżki miodu
    1/2 łyżki masła
    aromat migdałowy (do smaku)
    orzechy, rodzynki, żurawina
    Lukier:
    1/2 szkl cukru pudru
    2 łyżki gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Wieniec

Wieniec makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wieniec makowy 1. 1. Z ciepłego mleka, drożdży oraz łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wrośnięcia.
    2. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, miodem, dodajemy do tego mak mielony i zagotowujemy, na sam koniec dodajemy masło. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki, wbijamy jajko, dodajemy resztę cukru i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
    4. Wystudzony mak mieszamy z orzechami i esencją migdałową.
    5. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt. Następie wykładamy masę makową i zwijamy całość w roladę.
  • wianek makowy 2. Końce łączymy i całość łączymy w okrąg. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około 30 minut.
    6. Piekarnik nagrzewamy do 170-180 stop. Pieczemy przez 25-30 minut.
    Wystudzony wieniec polewamy lukrem. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować