Mazurek królewski z 4 dżemami i lukrem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mazurek – proste ciasto do wykonania i 4 rodzaje dżemów oraz lukier. Nadzienie nałożone w postaci okręgów przy krojeniu ciasta – daje możliwość smakowania ciasta ze wszystkimi rodzajami dżemów. Bardzo kruchutkie ciasto i kolorowe.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • U mnie forma do tarty o śr. 26 cm
    Składniki ciasto:
    1,5 szklanki mąki tortowej
    ¾ szklanki zmielonych migdałów
    ¾ szklanki cukru pudru
    25 dag masła 82%
    Skórka z cytryny starta na drobnych oczkach(1 łyżeczka)
    3 żółtka ugotowane na twardo
    1 żółtko surowe
    1 małe jajko do posmarowania ciasta
    Nadzienie:
    ½ szklanki dżemu zielonego(u mnie z kiwi bez ziaren)
    1/2szklanki dżemu pomarańczowego
    ½ szklanki dżemu malinowego
    ½ szklanki dżemu śliwkowego
    Lukier:
    ¾ szklanki cukru pudru
    Sok z cytryny
    Dekoracja:
    Migdały
    Rodzynki
    Rodzynki w czekoladzie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Dżemy

Mazurek królewski z 4 dżemami i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: cukier puder utrzeć z masłem na puszystą masę, dodać żółtka –ugotowane i surowe, utrzeć całość. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać proszek migdałowy, skórkę z cytryny, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 40 minut(jest lepiące).
    Następnie podzielić na pół. Jedną częścią rozwałkować, wylepić formę(u mnie do tarty). Zrobić wyższy brzeg. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i ułożyć na cieście okręgi. Posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika – piec 30 minut w temp. 180 stopni.
    Po upieczeniu ciasto wystudzić. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć gęsty lukier, posmarować brzeg ciasta i okręgi(ja smarowałam pędzelkiem do ciasta). Odstawić do lodówki by lukier dobrze zastygł.
    Każdy dżem podgrzać(dżem z kiwi przetrzeć przez gęste sito by nie było pestek), dokładnie wymieszać, lekko ciepłe rozprowadzić w rowki ciasta. Kolejność dowolna, ponownie schłodzić. Mazurek udekorować migdałami(ja kupiłam całe, więc je sparzyłam by zdjąć skórkę), kulkami rodzynek w czekoladzie i całymi rodzynkami.

Porady

1. By ciasto po upieczeniu by równe dobrze jest je nakłóć nożem przed wstawieniem do piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Rodzynki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować