Rolada biszkoptowa z nadzieniem jabłek i rodzynek

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Puszyste ciasto biszkoptowe, zwinięte w roladę. Nadziane smażonymi jabłkami z rodzynkami. Posypane obficie cukrem pudrem i delikatnie cynamonem. Smaczne ciasto do kawy i herbaty, super słodki dodatek jako deser do obiadu.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma: 36x42 cm
    Składniki:
    5 dużych jajek
    220 g mąki tortowej, przesianej
    220 g cukru
    Sól do smaku
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu
    Papier do pieczenia
    Nadzienie:
    1 kg jabłek o smaku kwaskowym
    Sok z 1 dużej cytryny
    3 duże łyżki cukru
    1 galaretka o smaku cytrynowym
    3 duże łyżki rodzynek sułtanek
    Cukier puder do posypania rolady + cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt

Rolada biszkoptowa z nadzieniem jabłek i rodzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: białka oddzielić od żółtek, dodać cukier ubić na sztywno. Do żółtek dodać ocet, wymieszać, dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszać.
    Blaszkę do rolady wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu roladę posypać cukrem pudrem, zwinąć w papier i ściereczkę, odstawić do wystygnięcia.
    Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić drobno. Z cytryny wycisnąć sok. Do garnka o podwójnym dnie wlać 3 łyżki wody, dodać sok z cytryny, wrzucić jabłka i całość zagotować. Zmniejszy ogień i na małym ogniu rozgotować jabłka. W czasie smażenia jabłka często mieszać by się nie przypaliły. Na koniec dodać cukier, rodzynki, wymieszać. Smażyć około 3-5 minut. Do gorących jabłek wsypać galaretkę, mieszać by się rozpuściła, wystudzić.
    Roladę rozwinąć, delikatnie zdjąć papier, wyłożyć równomiernie wystudzone jabłka, ponownie zwinąć ciasno. Zawinąć w papier, schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Wystudzoną roladę posypać cukrem pudrem i cynamonem.

Porady

1. jeśli nie mamy świeżych jabłek, można użyć ze słoika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować