Karczek pieczony z jabłkiem i cebulą

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Soczysty karczek pieczony z jabłkiem i cebulą w rękawie. Dodatkowo obłożony smażonymi plasterkami jabłka i cebuli – te składniki nadają mięsu smak i wilgotność. Mięso nie jest suche – ale bardzo wilgotne i aromatyczne. Taka solidna porcja mięsa na świąteczny stół lub na imprezę.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1,5 karczku
    1 łyżka soli kuchennej
    1 łyżki soli peklowej
    1 łyżka majeranku
    Zmielony czarny pieprz
    5 ziaren czarnego pieprzu
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    2 duże ząbki czosnku
    2 duże jabłka winne
    2 duże cebule
    1 łyżka oleju
    Rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Karczek pieczony z jabłkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: karczek wymoczyć, następnie osączyć na sitku. Zagotować 1 litr wody, wystudzić, dodać obie sole, wymieszać. Do większej miski przełożyć karczek, zalać wodą z solą - ma przykryć mięso, dodać czosnek, listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Odstawić na 24 godziny do lodówki. W czasie marynaty mięso kilka razy przekręcić. 1 cebulę obrać z łuski, pokroić w cienko. 1 jabłko umyć, osuszyć, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w plastry. Mięso osaczyć dobrze z zalewy, natrzeć majerankiem, mielonym pieprzem, przełożyć do rękawa, dodać plasterki cebuli i jabłka. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temp. 180 stopni, potem zmniejszyć temp . do 150 stopni i piec jeszcze 30 minut do miękkości mięsa. Pod koniec pieczenia – około 10 minut rozciąć rękaw, odsłonić pieczone mięso – do lekkiego zrumienienia. Mięso przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić widelcem czy jest upieczone.
    Pozostałe jabłko i cebulę – obrać, pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na oleju, doprawić delikatnie solą i pieprzem. Upieczone mięso wyjąć na półmisek, wystudzić, obłożyć plasterkami jabłka i cebuli. Wstawić do lodówki na 12 godzin.

Porady

1. do pieczenia mięsa cebulę można dodać w łusce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować