Kruche ciasto w połączeniu z bakaliową bezą i puszystym kremem ananasowym z warstwą dżemu z pomarańczy, tworzy pyszną kompozycję smakową, jednym słowem pyszne ciasto, godne polecenia.Jedno z najlepszych.
Ciasto pychotka ananasowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części.Wylepić dno dwóch jednakowych blaszek do pieczenia.Każdy kruchy blat, posmarować cienko dżemem pomarańczowym.
2.Beza:
Białka jaj ubijamy na sztywna pianę wsypując w trakcie miksowania cukier puder, bezę dzielimy na dwie części i smarujemy ciasto z dżemem posypujemy mieszanką bakaliową.
Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 40 minut-piekąc w ten sposób dwa jednakowe blaty.
3.Masa ananasowa:
Część mleka zagotowujemy z cukrem, budyń, mąkę i żółtka roztrzepujemy dokładnie, wlewamy roztwór do gotującego się mleka i gotujemy budyń.Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy na krem, pod koniec dodajemy osączone z zalewy i pokrojone w kostkę ananasy , mieszamy łyżką.
4.Przełożenie:
Jedną warstwę ciasta z bezą posmarować kremem ananasowym, przykryć drugim blatem ciasta.
Schłodzić, kroić i podawać.
Komentarze