REKLAMA

Ciasto Pychotka ananasowa

wyświetlono: 3596 | dodany do książki kucharskiej: 21 | polecenia: 0

Kruche ciasto w połączeniu z bakaliową bezą i puszystym kremem ananasowym z warstwą dżemu z pomarańczy, tworzy pyszną kompozycję smakową, jednym słowem pyszne ciasto, godne polecenia.Jedno z najlepszych.

opublikowany: 05.05.2015
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    4 żółtka
    25 dag masła
    16 g cukru waniliowego
    6 łyżek cukru
    2-3 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 słoiczek dżemu pomarańczowego niskosłodzonego

    Krem ananasowy:
    2 szklanki mleka
    20 dag masła
    2 żółtka
    4 łyżki cukru
    1 puszka ananasa
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    16 g cukru waniliowego

    Beza z bakaliami:
    6 białek
    1 szklanka cukru pudru
    15 dag orzechów włoskich
    50 g płatków migdałowych
Ocena:

(średnia 4.5 z 196 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • image-28ycjpg 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części.Wylepić dno dwóch jednakowych blaszek do pieczenia.Każdy kruchy blat, posmarować cienko dżemem pomarańczowym.
  • image-1243wd8 2. Beza:
    Białka jaj ubijamy na sztywna pianę wsypując w trakcie miksowania cukier puder, bezę dzielimy na dwie części i smarujemy ciasto z dżemem posypujemy mieszanką bakaliową.
    Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 40 minut-piekąc w ten sposób dwa jednakowe blaty.
  • image-20o4v8b 3. Masa ananasowa:
    Część mleka zagotowujemy z cukrem, budyń, mąkę i żółtka roztrzepujemy dokładnie, wlewamy roztwór do gotującego się mleka i gotujemy budyń.Studzimy.
    Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy na krem, pod koniec dodajemy osączone z zalewy i pokrojone w kostkę ananasy , mieszamy łyżką.
  • image-0esk6gf 4. Przełożenie:
    Jedną warstwę ciasta z bezą posmarować kremem ananasowym, przykryć drugim blatem ciasta.
    Schłodzić, kroić i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE