Ciasto Pani Walewska (pychotka)

4.47 (145 ocen)

Ulubione ciasto moich rodziców. Dwa blaty kruchego ciasta z dżemem, bezą i płatkami migdałowymi, przełożone kremem maślano-budyniowym. Sama słodycz ;) Polecam!

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    220 g zimnego masła
    500 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
    1/2 szkl cukru pudru
    1 łyżka cukru waniliowego
    6 żółtek

    Beza:
    6 białek w temperaturze pokojowej (tych pozostałych po cieście kruchym)
    1,5 szkl cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Krem maślano-budyniowy:
    500 ml mleka
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    200 g miękkiego masła

    Dodatkowo:
    dżem z czarnej porzeczki/ powidła śliwkowe
    100 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.47 (145 ocen)

Ciasto pani walewska (pychotka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Zagnieść w kulę i podzielić na dwie równe części. Schłodzić w lodówce 30-60 minut.
  • 2. Beza: Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Pod koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wmieszać do ubitych białek.
  • 3. Schłodzone ciasta rozwałkować i umieścić w dwóch prostokątnych formach o wymiarach 25x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasta wysmarować dżemem. Na dżem wyłożyć pianę z białek i obficie posypać płatkami migdałowymi. Obydwa placki piec w 180 st.C przez około 35-40 minut (jeśli nie posiadamy dwóch takich samych form, należy piec ciasta na dwa razy. Ważne jednak, by składniki na bezę ubić bezpośrednio przed pieczeniem pierwszego jak i drugiego placka) Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • 4. Krem maślano-budyniowy: 400 ml mleka zagotować z cukrami. W reszcie mleka rozpuścić przesiane mąki oraz żółtka. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotować, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
    Miękkie masło utrzeć do puszystości. Stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce za każdym razem miksując. Powinien powstać jednolity, puszysty krem. Ostudzone placki przełożyć kremem. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Płatki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować