Ciasto Pani Walewska (pychotka)

  • wyświetlono: 41127 |
  • dodany do książki kucharskiej: 21 |
  • polecenia: 0

Ulubione ciasto moich rodziców. Dwa blaty kruchego ciasta z dżemem, bezą i płatkami migdałowymi, przełożone kremem maślano-budyniowym. Sama słodycz ;) Polecam!

akrobatka22

Składniki

Ciasto kruche:
220 g zimnego masła
500 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
6 żółtek

Beza:
6 białek w temperaturze pokojowej (tych pozostałych po cieście kruchym)
1,5 szkl cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem maślano-budyniowy:
500 ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
200 g miękkiego masła

Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki/ powidła śliwkowe
100 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Pani Walewska (pychotka)

  • 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Zagnieść w kulę i podzielić na dwie równe części. Schłodzić w lodówce 30-60 minut.
  • 2. Beza: Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Pod koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wmieszać do ubitych białek.
  • 3. Schłodzone ciasta rozwałkować i umieścić w dwóch prostokątnych formach o wymiarach 25x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasta wysmarować dżemem. Na dżem wyłożyć pianę z białek i obficie posypać płatkami migdałowymi. Obydwa placki piec w 180 st.C przez około 35-40 minut (jeśli nie posiadamy dwóch takich samych form, należy piec ciasta na dwa razy. Ważne jednak, by składniki na bezę ubić bezpośrednio przed pieczeniem pierwszego jak i drugiego placka) Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • 4. Krem maślano-budyniowy: 400 ml mleka zagotować z cukrami. W reszcie mleka rozpuścić przesiane mąki oraz żółtka. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotować, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
    Miękkie masło utrzeć do puszystości. Stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce za każdym razem miksując. Powinien powstać jednolity, puszysty krem. Ostudzone placki przełożyć kremem. Schłodzić w lodówce. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastopowidłakrem budyniowypłatki migdałowePrzekładanieckruchedżempychotkaokazjemaślanyPani Walewskaprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Pani walewska

Dodane przez: teresa-kr

Ciasto Pani Walewska

Moje ulubione ciasto ,mój mąż też...

Pani Walewska

Dodane przez: Anitaaa

Ciasto Pani Walewska

Dżem porzeczkowy wspaniale przełamuje...

Pani Walewska.

Dodane przez: gogusia

Ciasto Pani Walewska

Pyszne ciasto, kiedyś bardzo popularne.

Ciasto Pani Walewska

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Ciasto Pani Walewska

Moim zdaniem jest to jedno z najsmaczniejszych...

Pani pychotka

Dodane przez: Pyrkagotuje

Ciasto Pani pychotka

Ciasto Pani pychotka inaczej walewska,...

Pani Walewska

Dodane przez: Skotka

Ciasto Pani Walewska

Pyszne ciasto na każdą okazję.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE