Mazurek z kajmakiem i masą

4.48 (203 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Większość przepisów na mazurka zawiera tylko jedno ciasto, masę i jest bogato zdobiony. U mnie w domu mazurek też zawsze był z masą ale zawierał aż trzy ciasta. Taki właśnie, rodzinny przepis mam dzisiaj dla Was. Dla mnie jest to mazurek idealny ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2 jajka
    - 125 g masła
    - 2 szklanki mąki
    - 1/4 szklanki cukru
    - 2 łyżki miodu
    - niecała łyżeczka sody

    Masa:
    - 500 ml mleka
    - 140 g cukru
    - kopiata łyżka mąki tortowej
    - kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
    - 250 g margaryny

    Dodatkowo:
    - 400 g kajmaku
    - około 70 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.48 (203 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Kruche ciasto Kajmak

Mazurek z kajmakiem i masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymiary formy 30 cm x 25 cm
    Mąkę na ciasto przesiać. Dodać jajka, cukier, miód, sodę i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 równe części. Wykleić nimi 3 takie same blachy do pieczenia (można również rozwałkować). Pieczemy w 180°C z termoobiegiem przez około 15-20 minut (do momentu zarumienienia się ciasta). Upieczone zostawić do wystudzenia.
  • 2. Mąkę tortową (na masę) i ziemniaczaną wymieszać w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Dodać rozrobione mąki, podgrzewać mieszając do zagotowania. Zgasić ognień i dodać pokrojoną na małe kawałki margarynę. Całość dokładnie zmiksować do momentu całkowitego rozpuszczenia się margaryny. Nakładać gorącą masę na ciasto.
  • 3. Dolny blat posmarować 2/3 masy, przykryć drugim blatem, posmarować masą krówkową, przykryć ostatnim blatem ciasta i posmarować go pozostałą masą. Górę obsypać podprażonymi na suchej patelni migdałami.
    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Migdały Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować