Sernik krakowski z dekoracyjną kratką i cytrynowym lukrem, pachnący wanilią i pomarańczową skórką – nieodłączny element wielkanocnego stołu
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
CIASTO:
250 g mąki pszennej typ 650
80 g cukru pudru
125 g masła
łyżka domowego cukru waniliowego
1 jajko
niewielka ilość mąki do podsypania
MASA SEROWA:
1 kg trzykrotnie mielonego sera
8 jajek
10 dag masła
20 dag cukru
łyżka domowego cukru waniliowego
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag rodzynek
10 dag smażonej skórki pomarańczowej
szczypta soli
łyżeczka mąki pszennej do bakalii
żółtko + łyżeczka mleka do smarowania kratki
LUKIER:
15 dag cukru pudru
niepełna łyżeczka oleju
sok z cytryny
Sernik krakowski z kratką i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy, wymieszać i posiekać z masłem. Dodać jajko, szybko zarobić gładkie ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 60 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180 stopni. Formę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2.2/3 schłodzonego ciasta cienko rozwałkować, wyłożyć nim dno formy i ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15 minut. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia.
3.Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160-165 stopni.
Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, cały czas miksując dodawać po jednym żółtku na zmianę z porcjami sera. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
4.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą serową. Na końcu dodać wymieszane z łyżeczką mąki bakalie i ponownie delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię.
5.Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski szerokości ok. 2 cm, ułożyć z nich kratkę na masie serowej. Kratkę posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżeczką mleka.
Piec ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostawić jeszcze na kilkanaście minut w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Wystudzić.
6.Cukier puder wsypać do miseczki, wymieszać z olejem i ucierać dodając stopniowo sok z cytryny. Kiedy osiągnie konsystencję gęstej śmietany, rozprowadzić go na wystudzonym serniku.
Komentarze