Sernik krakowski z kratką i lukrem

5 (198 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Sernik krakowski z dekoracyjną kratką i cytrynowym lukrem, pachnący wanilią i pomarańczową skórką – nieodłączny element wielkanocnego stołu

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • CIASTO:
    250 g mąki pszennej typ 650
    80 g cukru pudru
    125 g masła
    łyżka domowego cukru waniliowego
    1 jajko
    niewielka ilość mąki do podsypania
    MASA SEROWA:
    1 kg trzykrotnie mielonego sera
    8 jajek
    10 dag masła
    20 dag cukru
    łyżka domowego cukru waniliowego
    3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    10 dag rodzynek
    10 dag smażonej skórki pomarańczowej
    szczypta soli
    łyżeczka mąki pszennej do bakalii
    żółtko + łyżeczka mleka do smarowania kratki
    LUKIER:
    15 dag cukru pudru
    niepełna łyżeczka oleju
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto

Sernik krakowski z kratką i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy, wymieszać i posiekać z masłem. Dodać jajko, szybko zarobić gładkie ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 60 minut.
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180 stopni. Formę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 2. 2/3 schłodzonego ciasta cienko rozwałkować, wyłożyć nim dno formy i ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15 minut. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia.
  • 3. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160-165 stopni.
    Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, cały czas miksując dodawać po jednym żółtku na zmianę z porcjami sera. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
  • 4. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą serową. Na końcu dodać wymieszane z łyżeczką mąki bakalie i ponownie delikatnie wymieszać.
    Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię.
  • 5. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski szerokości ok. 2 cm, ułożyć z nich kratkę na masie serowej. Kratkę posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżeczką mleka.
    Piec ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostawić jeszcze na kilkanaście minut w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Wystudzić.
  • 6. Cukier puder wsypać do miseczki, wymieszać z olejem i ucierać dodając stopniowo sok z cytryny. Kiedy osiągnie konsystencję gęstej śmietany, rozprowadzić go na wystudzonym serniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (163 ocen)

Serniik krakowski

To może cię zainteresować