Sernik krakowski z kratką i lukrem

  • wyświetlono: 2397 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Sernik krakowski z dekoracyjną kratką i cytrynowym lukrem, pachnący wanilią i pomarańczową skórką – nieodłączny element wielkanocnego stołu

edytaha
  • 20 porcje
  • 120min
  • Trudny

Składniki

CIASTO:
250 g mąki pszennej typ 650
80 g cukru pudru
125 g masła
łyżka domowego cukru waniliowego
1 jajko
niewielka ilość mąki do podsypania
MASA SEROWA:
1 kg trzykrotnie mielonego sera
8 jajek
10 dag masła
20 dag cukru
łyżka domowego cukru waniliowego
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag rodzynek
10 dag smażonej skórki pomarańczowej
szczypta soli
łyżeczka mąki pszennej do bakalii
żółtko + łyżeczka mleka do smarowania kratki
LUKIER:
15 dag cukru pudru
niepełna łyżeczka oleju
sok z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik krakowski z kratką i lukrem

  • 1. Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy, wymieszać i posiekać z masłem. Dodać jajko, szybko zarobić gładkie ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 60 minut.
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180 stopni. Formę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 2. 2/3 schłodzonego ciasta cienko rozwałkować, wyłożyć nim dno formy i ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15 minut. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia.
  • 3. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160-165 stopni.
    Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, cały czas miksując dodawać po jednym żółtku na zmianę z porcjami sera. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
  • 4. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą serową. Na końcu dodać wymieszane z łyżeczką mąki bakalie i ponownie delikatnie wymieszać.
    Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię.
  • 5. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski szerokości ok. 2 cm, ułożyć z nich kratkę na masie serowej. Kratkę posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżeczką mleka.
    Piec ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostawić jeszcze na kilkanaście minut w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Wystudzić.
  • 6. Cukier puder wsypać do miseczki, wymieszać z olejem i ucierać dodając stopniowo sok z cytryny. Kiedy osiągnie konsystencję gęstej śmietany, rozprowadzić go na wystudzonym serniku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

twarógsernikrodzynkikruche ciastoWielkanocbakalielukierboże narodzeniebiały serkuchnia polskaskórka pomarańczowa

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka z kratką i kruszonką

Dodane przez: Pyszne_desery

Szarlotka z kratką i kruszonką

To wg. mnie szarlotka idealna!...

Piaskowiec z lukrem i owocami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Piaskowiec z lukrem i owocami.

Słodkie ciasto w połączeniu kwaśnego...

ciasto z owocami ,kuszonką i lukrem

Dodane przez: AlaW.

Ciasto z owocami, kruszonką i lukrem

Szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne...

jesienny jabłecznik z kratką

Dodane przez: Bożena Z.

Jesienny jabłecznik z kratką

jesienny jabłecznik z tartych...

Ciasto dyniowe z serową kratką

Dodane przez: Anyzkowo

Ciasto dyniowe z serową kratką

Pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne...

Szarlotka z lukrem i malinami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Szarlotka z lukrem i malinami

Nie ma jesieni bez ciasta z jabłkami,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE