Marchewki z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne marcheweczki, które można zrobić wspólnie z dziećmi. Wyglądają tak pięknie, że maluchy zjadają zdrowe warzywa bez mrugnięcia okiem.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
    1 marchewka
    3 różyczki brokułów
    sól, pieprz, swieże zioła
    kremowy serek lub jogurt do posmarowania
    * ewentualnie 1 łyżkę mleka lub żółtko do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przekąski

Marchewki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Rolkę ciasta francuskiego wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 10 minut. Następnie rozwijamy, wyrównujemy w razie potrzeby i wykrajamy trójkąty. Można sobie poradzić i pociąć ciasto w pasy, a następnie trójkąty( marchewki będą wtedy równej długości). Wąski brzeg trójkąta nacinamy kilkakrotnie. Ciasto można posmarować mlekiem lub żółtkiem. Następnie marchewki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do złotego koloru, około 15 minut.
    2. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut, wyjmujemy i różyczki rozdzielamy.
    3. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.
    4. Ochłodzone ciasto francuskie smarujemy serkiem i kładziemy marchewkę imitując korzeń oraz brokuły w miejscu naci. Posypujemy pieprzem, solą i gotowe. Smacznego!

Porady

Zamiast kremowego serkiem warzywa polewam jogurtem naturalnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Ciasto francuskie Marchewka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować